Board index Alaturka Londra Hyde Park

Yeni vatandaşlık yasası taslağı

Ayağı yere değmeyen herkes kraliçe hakkında atıp tutabilir

New postby 386-DX » Thu Jul 17, 2008 2:35 pm

Home Office sitesinde geziyorken şöyle ilginç bir çalışma gözüme çarptı:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/documents/aboutus/consultations/closedconsultations/pathtocitizenship/

Özetle, vatandaşlık ile ilgili kuralları tek bir kanun altında toplamak, süreci basitleştirmek, halka daha anlaşılır kılmak ve yeni gereksinimleri karşılamak amacıyla kapsamlı bir reform düşünülmekte.
Henüz hala ön hazırlık aşamasında, yani önerilerden hiçbiri son halini almış, kesinleşmiş ya da yasallaşmış değil. Yine de çalışmanın bazı ayrıntıları gerçekten dikkat çekici.

Yeni reform sonucunda vatandaşlık belli bir süre sonunda otomatik olarak edinilen değil, hakedilmesi gereken bir şey olacak.

Vatandaşlık yalnızca şu yollarla alınabilecek:
1- Belli bir süre çalışıp vergi ödeyenler, ülkeye ekonomik katkıda bulunanlar (Tier 1 ve Tier 2)
2- İngiliz vatandaşlarının ve İngiltere'de yaşayanların aileleri ve İngiliz soyundan gelenler
3- Koruma altında olanlar (Sığınmacılar, mülteciler, vs.)

Bu gruplar dışında kalan ve geçici süreliğine gelen düşük vasıflı çalışanların (Tier 3), öğrencilerin (Tier 4), tatil+çalışma gibi geçici programlarla gelenlerin (Tier 5), kaçakların, mahkumların vs. vatandaşlık alması mümkün olmayacak.

Vatandaşlığa geçiş süreci üç aşamalı olacak:
1. aşama: Geçici oturum
2. aşama: Sınama dönemi
3. aşama: İngiliz vatandaşlığı veya kalıcı oturum

Yani İngiltere'ye gelip belli bir süre yaşadıktan sonra (çalışanlar ve sığınmacılar için 5, eşler için 2 yıl düşünülüyor) ve vatandaşlığa geçişten önce 1-5 yıl arası değişen bir sınama dönemi olacak. Vatandaşlık ya da kalıcı oturma izni ise bunun sonrasında verilecek.

Vatandaşlığın "hakedilmesi" gerektiği görüşü çerçevesinde düşünülen yenilikler şunlar:
- Vatandaş olmak isteyenlerin İngilizce bilmesi şart koşulacak.
- Vatandaşlığa geçmek isteyenlerin girdiği, kişinin İngiliz yaşam tarzı ve kanunlarına dair bilgisini ölçen "Life in the UK" sınavının devam etmesi öngörülüyor.
- Kalış sebebinin süreklilik arzetmesi istenecek: Ekonomik katkıda bulunanların bu katkıyı sürdürmüş olması, eş durumundan gelenlerin ilişkisinin/evliliğinin devam etmesi ve koruma altındakilerin de koruma gereksiniminin ortadan kalkmamış olması gerekecek. İngiltere'de kalış nedeni ortadan kalkmışsa vatandaşlığa giden yol da kapanacak.
- Etkin (aktif) kişilerin vatandaşlığa geçişi hızlanacak. Belirlenecek kriterlere göre gönüllü çalışma ve hayır işi yapanlar ve/veya yaşadıkları topluma katkıda bulunanlar için "sınama dönemi" 2 yıl daha kısa olacak. Bir kısım halk buna "Kendi yaptığımızdan fazlasını yabancılardan beklemek haksızlık olur" demiş. Gönüllü çalışmalar zorunlu olmayacak ancak vatandaşlığa geçişi hızlandıracak.
- Sınama dönemi içinde ciddi bir suçtan hapse girenlere vatandaşlık yolu kapanacak.
- Sınama dönemi boyunca hafif suçlar işleyenler için ise sınama döneminin uzatılması düşünülüyor. Bir kısım halk ise hafif suçların süreci etkilememesi gerektiğini söylemiş.
- Vatandaşlığa geçişi ve entegrasyonu teşvik etmek amacıyla vatandaşlık almak kalıcı oturum izni almaktan daha kolay olacak. Vatandaşlık yerine kalıcı oturma izni almak isteyenlerin sınama dönemi 2 yıl daha uzun olacak. Ama gördüğüm kadarıyla anketlerde bu madde pek destek görmemiş.
- Çocuğu suç işleyen kişiler için de vatandaşlığa giden yolun uzatılması ya da tamamen kapatılması gibi önlemler düşünülüyor, ancak bu konuda kesin bir öneri çıkarılamamış. Halk bunu da pek desteklemiyor.
- Sosyal yardımların yalnızca vatandaşlara ve kalıcı oturma izni sahiplerine verilmesi öngörülüyor. Üniversite eğitimi için de yerleşik/vatandaş olmayanlar yabancı öğrencilerin ödediği daha yüksek ücretleri ödemeye devam edecek, ancak yüksek öğretimden önceki okullar için bir avantaj sağlanması düşünülüyor. Halk bu maddeyi de mevcut haliyle fazla sıkı bulmuş, avantajların bir kısmının geçici oturum izni sahipleri ve/veya sınama dönemindekilere de sağlanması gerektiği görüşü ağır basmış.
- Göçmenlerin polis ve diğer devlet kurumlarına getirdiği fazladan yükü karşılamak için daha fazla vergi vermeleri düşünülmüş. Buna karşılık olarak çoğu kişi başvuru ücretlerine ek başka masraf alınmaması gerektiği ve göçmen çalışanların zaten genelde daha fazla vergi verdiğini söylemiş.
- Benzeri sebeplerden dolayı göçmenlerin bakmakla yükümlü oldukları kişi başına ek bir ücret ödemeleri de öngörülüyor.

Başta da söylediğim gibi, henüz son halini almış bir taslak ya da yasallaşmış bir madde yok. Ancak en azından bir kısmının mevcut haliyle gerçekleşeceğini, aşağı yukarı böyle bir şeyler olabileceğini varsayabiliriz sanırım.
386-DX
ROBERT PLANT
 
Posts: 303
Joined: Fri Dec 21, 2007 1:50 am
Location: Londra

New postby jazzbo » Mon Jul 21, 2008 9:34 pm

cok guzel toparlamissin,bu tur taslaklar hep kabuledilegelmistir,bunada kabul edilecek gozu ile bakmak gerek,kralicenin sene sonu konusmasinda konuyu ilan edecegi ve 2009 sonu,2010 basi gibi yururluge girecegi konusuluyor uygulamanin.
User avatar
jazzbo
 
Posts: 108
Joined: Mon Jan 07, 2008 11:26 pm
Location: London

New postby hcho » Tue Jul 22, 2008 7:59 am

Bu taslak jazzbo'nun tahmin ettiginden de hizli yasalasabilir. Isci Partisinin durumu kritik, 2 ara secimde bayagi kayba ugradilar, cok yakinda kaleleri sayilabilecek bir bolgede bir ara secim daha var, orada da oy kaybi yasarlarsa iyiden iyiye panik moduna girebilirler. Populerite icin Muhafazakar Parti'nin programindan icraatlar sergileyebiliyorlar; son olarak issizlik yardimi konusunda Margret Teatcher'a parmak isirtacak bir teklifle geldiler. Bu vatandaslik meselesini de yildirim hizi ile gecirebilirler.

Glasgow'da buyuk kayip yasamazlarsa, genel secimler, yeni hukumet falan derken biraz oyalanabilir bu is.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby HSAG1D » Tue Jul 22, 2008 5:09 pm

diger bir mesele de yeni cikacak kanunun retrospective olarak uygulabilmesi.

bilindigi gibi hsmp'de PR alma suresini 4 yildan 5 yila cikarmislar ve 4. yilindaki insanlara bir daha 1 yillik uzatma alma zorunlulugu getirilmisti. ancak bu insanlarin bir kisminin gelirleri/puanlari bir sene daha uzatma almaya yetmediginden, ortada kalmalari felan soz konusu olmustu. ozetle yururluge girdigi tarihten once de sistemin icinde insanlara "retrospective" uygulanmisti. Sonra yine biliyorsunuz bu arkadaslar dernek felan krudlar HSMP Forum felan diye, dava actilar, kazandilar. Home Office'de meseleyi temyize goturmeyecegini soyleyip bir daha retrospective duzenleme yapmama sozu verdi.

Bu vatandaslik meselesinde de bircok insan sistemin retrospective isleyemeyecegini ve dolayisiyla da hali hazirda UK'de olan ve PR ve vatandaslik sayaclari islemekte olan insanlari etkilemeyecegini dusunuyorlar. Buna karsin, bir kisim insanin argumani ise her ne kadar PR'da durum soylendigi gibi olsa da, vatandaslik ve vatandaslik sayacinin islemesinin kazanilmis hak olmadigi ve dolayisiyla herhangi bir yeni uygulamayla halihazirda uk'de bulunan insanlarin PR icin eski kurallara, vatandaslik icin ise yeni kurallara tabi olacagi yonunde.
HSAG1D
ROBERT PLANT
 
Posts: 237
Joined: Thu May 15, 2008 5:34 pm
Location: Manchester

New postby hcho » Fri Jul 25, 2008 7:39 am

Isci Partisi Glasgow East'te feci sekilde kaybetti:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/scotland/gla ... 522153.stm

Panik hareketler baslayacak mi gorecegiz. Ucu bize dokunmasa bari.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby jazzbo » Sun Jul 27, 2008 2:03 pm

Taslagin yasalasmasi ve yuruluge konmasi ayri case ler.Bu anlamda board agency'nin web sitesinde olay soyle izah edilmis,(http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/ )
These proposals will, if agreed by Parliament, lead to change late in 2009. Thereafter, migrants will be expected to pass through 3 key stages and demonstrate certain requirements in order to progress between these. Our aim is to make the journey clearer, simpler and easier for migrants and the public to understand. The three stages are set out below:

1. Temporary residence
2. Probationary citizenship
3. British citizenship/permanent residence

Until then existing arrangements for naturalisation will continue.
The transition will therefore if enacted by the Secretary of State apply between late 2009 and early 2010


Konu, immigration ile ilgili pek cok forumda tartisiliyor ve home ofisi bu konu ile ilgili arayan insanlara kanun kabul edildigi takdirde uygulamanin en erken 2009 sonunda baslayacagi ve 2010 nisan'a sarkabilecegi,su an ulkede bulunup da ILR bekleyenlerin kesinlikle etkilenmeyecekleri soylenmis.
User avatar
jazzbo
 
Posts: 108
Joined: Mon Jan 07, 2008 11:26 pm
Location: London

New postby baris » Tue Jul 29, 2008 9:11 pm

Hukumet dusecek sanirsam yakinda. Hukumet karsiti propaganda medyadan milletvekillerine de sicradi. Ilginc bir donem geciriyor birlesik krallik. Ingilizler hep, bir sekilde yirtmistir bu islerden.
Long live Queen! (dikkatimi cekti de: yanina "the" konmayan tek queen bu olsa gerek)
User avatar
baris
ROGER WATERS
 
Posts: 484
Joined: Sat May 17, 2008 11:15 pm
Location: Londra

New postby haphazard » Tue Jul 29, 2008 10:25 pm

hocam sana nasıl the you demıyorlarsa onada the queen demiyorlar ;)
User avatar
haphazard
ROGER WATERS
 
Posts: 937
Joined: Wed Dec 05, 2007 8:43 pm


Return to Hyde Park



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests