Board index Alaturka Londra Hyde Park

Yeni SGK yasası ve etkileri

Ayağı yere değmeyen herkes kraliçe hakkında atıp tutabilir

New postby merope » Thu Jan 19, 2012 10:51 pm

Bir arkadaşımdan böyle bir mail geldi. Henüz okuyamadım bile, haftasonu bakacağım, ancak herkesin haberi olsun diye buraya kopyalamak mantıklı geldi. bize konsolosluk yolu gözüktü sanırım.


Bilindiği üzere Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 1/10/2008 tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte genel sağlık sigortası uygulaması da yürürlüğe girmiştir.

Bu bağlamda ilk olarak SSK ve Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışanlar, isteğe bağlı sigortalı olanlar, SSK , Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’ndan emekli, dul ve yetim aylığı alanlar genel sağlık sigortası kapsamına alınmış, daha sonra 2010 yılında TSK personeli hariç 4/c (kamu çalışanları) kapsamında sigortalı olanlar GSS kapsamına girmiş, en son olarak da Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan askeri ve sivil personel GSS kapsamına alınmıştı. Ancak yeşil kart sahipleri, herhangi bir işte çalışmayanlar, emekli, dul ve yetim aylığı almayan dolayısıyla herhangi bir sosyal güvenliği olmayanlar ise GSS dışında kalmışlardı.

1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla ise yeşil kart kapsamında bulunan vatandaşlarımız herhangi bir işleme ve başvuruya gerek kalmadan genel sağlık sigortası kapsamına alınmıştır. Böylece GSS, daha önce genel sağlık sigortası kapsamına girmemiş olan ve yeşil kartı da bulunmayan bütün vatandaşlarımız için 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle zorunlu hale gelmiş olup bu vatandaşlarımız SGK tarafından re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilecektir.

Daha açık olarak ifade etmek gerekirse, 4/a (Hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağımsız çalışanlar), 4/c (memurlar) kapsamında sigortalı olmayan, isteğe bağlı sigortaya prim ödemeyen, SGK’dan yaşlılık, malullük, ölüm, dul, yetim aylığı – geliri almayan veya burada belirtilenlerden herhangi birinin bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda olmayan, dolayısıyla da genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi konumunda olmayan, aynı zamanda yeşil kartı da olmayan vatandaşlarımızı SGK kendiliğinden, yani herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil ederek genel sağlık sigortası kapsamına alacaktır.
Kurum bu şekilde genel sağlık sigortalısı olarak tescil ettiği kişiye, gelir testini yaptırmak üzere bir ay içinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu il veya ilçe idarî sınırları içerisindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurması gerektiğini bildirecektir. Gelir testi sonuçlandığında, kişinin tespit edilen gelir durumuna göre kişi genel sağlık sigortası primini ya kendisi ödeyecek ya da bu prim devlet tarafından ödenecektir.

Re’sen genel sağlık sigortası tescili yapılan kişilerin gelir testi işlemleri, SGK veya ilgili sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı tarafından ailenin yazılı muvafakati alınarak Vakıf tarafından sonuçlandırılacaktır Kendisine gelir testi yapılmasını istemeyenler ile genel sağlık sigortası tescilinin yapıldığına dair tebligatın yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde gelir testi yapılması yönünde muvafakat vermeyenlerin aylık gelirleri asgarî ücretin iki katı olarak kabul edilecek ve bu miktarın % 12’si tutarında yani (01/01/2012-30/06/2012 tarihleri arasında) aylık 212 TL GSS primi alınacaktır.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın durumu

Genel Sağlık Sigortası esas olarak Türkiye sınırları içinde ikamet eden vatandaşlarımız için geçerli olup bu vatandaşlarımız Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi üzerinden tespit edilecek ve işlemler başlatılacaktır. Dolayısıyla yurtdışında ikamet eden ve ikamet adresleri yurtdışı olarak kayıtlı bulunan vatandaşlarımızın herhangi bir işlem yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Ancak yurtdışında ikamet ettiği halde, ikamet adresi halen Türkiye’de görünen vatandaşlarımızın eğer;

- Türkiye’de isteğe bağlı sigortaya prim ödemiyorlarsa,
- SGK’dan yaşlılık (emekli), malullük, ölüm, dul, yetim aylığı almıyor veya burada belirtilenlerden herhangi birinin bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda bulunmuyorlarsa, kısaca Türkiye’de sigortalı ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi durumunda değillerse,

Kurum tarafından re’sen genel sağlık sigortalısı olarak tescil edilmemek ve mağduriyet yaşamamak için en kısa zamanda Başkonsolosluğumuza müracat etmeleri ve Türkiye’de bulunan ikamet adreslerini İngiltere’ye taşımaları hususu önem taşımaktadır.

Bu durumda olan vatandaşlarımızın T.C. Nüfus Cüzdanları ve ikamet adreslerini gösteren resmi bir belgeyle Başkonsolosluğumuza başvurmaları gerekmektedir.

Vatandaşlarımıza saygıyla duyurulur.

T.C. LONDRA BAŞKONSOLOSLUĞU ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ATAŞELİĞİNDEN DUYURU 17. 01. 2012
merope
ROGER WATERS
 
Posts: 382
Joined: Tue May 06, 2008 7:03 am
Location: Cambridge

New postby 386-DX » Mon Jan 23, 2012 12:22 pm

Hiçbir güç beni o konsolosluğa tekrar götüremez :)
386-DX
ROBERT PLANT
 
Posts: 303
Joined: Fri Dec 21, 2007 1:50 am
Location: Londra

New postby cazkedisi » Mon Jan 23, 2012 2:49 pm

cok sagol merope :)
cazkedisi
ROGER WATERS
 
Posts: 532
Joined: Mon Oct 06, 2008 5:52 pm
Location: London

New postby cazkedisi » Wed Jan 25, 2012 3:22 pm

bu arada randevuyla bankodan işlem yapılıyormuş bu konuda, ama çok kısa sürüyormuş.
cazkedisi
ROGER WATERS
 
Posts: 532
Joined: Mon Oct 06, 2008 5:52 pm
Location: London

New postby cazkedisi » Fri Jan 27, 2012 11:00 am

Konsolosluğun web sitesine dün bilgi koymuşlar:

"Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Hakkındaki Kanun
26/01/2012 - Duyuru

5510 sayılı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Hakkındaki Kanun” çerçevesindeki yeni düzenlemenin, yurtdışında yasayan vatandaşlarımızın geneline yönelik etkileri konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Başkonsolosluğumuza iletilen bilgi aşağıda sunulmuştur :

‘YURTDIŞINDA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARI

İkamet adresi Türkiye’de olmakla birlikte yurtdışında bulunan Türk vatandaşlarının gelir testi için başvurması gerekmekte midir?

Söz konusu kişilerin, kendileri ya da Türkiye„deki yakınları tarafından, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden ikametgâh adresini yurtdışındaki adresi olarak güncellemeleri halinde, genel sağlık sigortası kapsamında sayılmayacaklardır. Ancak, bu kişilerin Türkiye‟de yaşayan bakmakla yükümlü bulunduğu kişiler (eş, çocuk, ana, baba), Kanunun 60/g bendi kapsamında tescil edilecek olup, gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat etmeleri sonucu yapılacak gelir testi sonucuna göre işlem yapılacaktır.

Türkiye’de çalışırken işyerinden ücretsiz izin alarak yurtdışına gidenlerin durumu ne olacak?

Kanuna göre (4/a) kapsamında olan kişiler yurt dışında ise ücretsiz izinli olduğu sürelerde işverenin bildirimi üzerine yurt dışında bulunduğu süre içinde bir takvim yılı içinde en fazla bir aylık sürede sağlık yardımından faydalandırılacaktır. Kanuna göre memur (4/c) olanlar ise; bir yıllık ücretsiz izinli olduğu sürelerde genel sağlık sigortalısı sayıldığından sağlık yardımlarından faydalandırılacaktır.

Burs kazanan eşiyle birlikte ABD’ye veya sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkeye giden, ancak kendisi ev hanımı olarak bu ülkede yaşayan Türk vatandaşları da genel sağlık sigortası kapsamında prim ödemek zorundalar mı? Bu kişilerin ikametgâhlarının, kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi‟nden (ADNKS) yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi halinde söz konusu kişiler genel sağlık sigortalısı kapsamında prim ödemeyecektir.

Çifte vatandaş olup, Türkiye’de sigortası bulunmayan ancak vatandaŞı olduğu yabancı ülkede çalışan veya sigortası/emekli olan Türkler ne yapacaktır?

Çifte vatandaşlığı bulunanların, ilgili ülkenin Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunması ve vatandaşı oldukları yabancı ülkede çalışmaları durumunda; Türkiye‟ye gelirken iki taraflı sosyal güvenlik sözleşmesine göre sağlık yardımlarından faydalandığına ait “formüler” denilen belgeyi, yakınları adına ise ilgili ülkeden yine bunlar için istenilen “formüleri” getirmeleri gerekmektedir. Ancak, çifte vatandaşlığı bulunanların, sözleşmesiz ülkede çalışması ve ikametgâhlarının da yurt dışında bulunması halinde söz konusu kişiler genel sağlık sigortası kapsamına alınmayacaklardır.

YURTDIŞINA EĞİTİME GİDENLER

T.C. vatandaşı olup yurt dışına lisans, master, doktora eğitimi için gidenlerden çalışmayan ve sigortası olmayanlar ne yapacak? Onlar adına aile yakını gelir testine başvurabilecek mi?

Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilmeyeceklerdir. Ancak Türkiye‟de bulundukları sürede bakmakla yükümlülük durumları yok ise gelir testine başvurarak gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası hükümlerinden yararlanacaklardır.

Eğitim için yurtdışına giden ve sağlık sigortaları oradaki devlet veya okullar tarafından karşılanan vatandaşlar ne yapacaktır?

Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilmeyeceklerdir.

Devlet tarafından resmi burslu olarak eğitime gönderilmiş, 25 yaş üstü olup, Türkiye’de sigortası bulunmayanlar ne yapacak?

Bu durumdaki kişilerin de kendileri ya da Türkiye‟deki yakınları tarafından ikametgâhlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)‟nden yurtdışındaki adres olarak güncellenmesi gerekmektedir. Bu durumda söz konusu kişiler, ikametgâhları yurt dışında olduğundan GSS kapsamında tescil edilmeyeceklerdir.

Yabancı bayraklı gemilerde ve uluslararası sularda çalışan gemi adamlarının durumu ne olacaktır? Türkiye'ye döndüğü zaman mı sigorta kapsamına girecek?

Yabancı bayraklı gemilerde çalışan Türk vatandaşları, sosyal güvenlikleri yönüyle ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre işlem yapılacaktır. İkili sosyal güvenlik sözleşmesi yoksa 5510 sayılı Kanun hükümlerine tabi olamayacaklardır. Genel sağlık uygulaması yönüyle Türkiye‟ye döndüklerinde genel sağlık sigortası kapsamına gireceklerdir. Ancak Türk bayraklı gemilerde çalışan ve uluslararası sularda bulunan gemi adamları ise 5510 sayılı Kanuna göre (4/a) kapsamında zorunlu sigortalı olmaktadır. Bu kapsamda çalışıp sefer esnasında işe alınanların sigortalılık işlemleri, sigortalıların işe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde yapılması gerekmektedir.

Sözkonusu yasa göre, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’ne ikametgah kaydı yaptırmaları halinde Genel Sağlık Sigortası kapsamında sayılmayacaklardır.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) konusunda bilgi almak isteyen vatandaşlarımız www.nvi.gov.tr ve http://www.turkishconsulate.org.uk/tr/r ... newsID=134 sitesinde bu konuda daha ayrıntılı bilgi bulabilirler.

Vatandaşlarımıza saygı ile duyurulur."
cazkedisi
ROGER WATERS
 
Posts: 532
Joined: Mon Oct 06, 2008 5:52 pm
Location: London

New postby merope » Sun Jan 29, 2012 3:53 pm

e o zaman konsolosluga gitmek yerine türkiye'deki yakınlarımıza bu işi hallettirebiliriz? yani ben öyle anladım :)
merope
ROGER WATERS
 
Posts: 382
Joined: Tue May 06, 2008 7:03 am
Location: Cambridge

New postby Phantom » Wed Feb 01, 2012 6:35 pm

Ben geçen hafta randevu alıp konsolosluktan adresimi Londra'ya aldırdım. 5 dk bile sürmedi.
Phantom
 
Posts: 22
Joined: Sat Sep 17, 2011 4:01 pm
Location: Londra

New postby merope » Wed Feb 01, 2012 7:23 pm

Phantom, online randevu alırken seçtiğin işlem türü neydi?

Ayrıca, Türkiyedeki yakınlara hallettirme işi yaş. Babam pazartesi günü pinpon topu gibi neredeyse her yere gitti, muhtarlık, nufus müdürlüğü, hatta sinirlenip müdüre kadar çıkmış ama denilen tek şey 'bize öyle bir bilgi gelmedi'

beni bir günlük kazançtan edecekler illa, gidilecek konsolosluğa yani..devlet bana hizmet edeceğine ben devlete hizmet ediyorum şaka gibi :(
merope
ROGER WATERS
 
Posts: 382
Joined: Tue May 06, 2008 7:03 am
Location: Cambridge

New postby cazkedisi » Thu Feb 02, 2012 10:54 am

randevusuz saat 14.30'dan itibaren gidilebiliyor, biz o şekilde yaptırdık. ama kuyruk oluyor, onun için bence nüfus bankosundan randevu alıp gitmek daha mantıklı.

e-devlet şifreniz varsa internetten de yapılabiliyor. hani türkiye'de postaneden alınan şifre. www.turkiye.gov.tr üzerinden.

postayla da yapılıyor diye duydum. belgelerin fotokopisini dilekçeyle birlikte konsolosluğa postalarsanız işlem yapılacağını farz ediyorum :)
cazkedisi
ROGER WATERS
 
Posts: 532
Joined: Mon Oct 06, 2008 5:52 pm
Location: London

New postby Phantom » Thu Feb 02, 2012 10:08 pm

merope wrote:Phantom, online randevu alırken seçtiğin işlem türü neydi?

Ayrıca, Türkiyedeki yakınlara hallettirme işi yaş. Babam pazartesi günü pinpon topu gibi neredeyse her yere gitti, muhtarlık, nufus müdürlüğü, hatta sinirlenip müdüre kadar çıkmış ama denilen tek şey 'bize öyle bir bilgi gelmedi'

beni bir günlük kazançtan edecekler illa, gidilecek konsolosluğa yani..devlet bana hizmet edeceğine ben devlete hizmet ediyorum şaka gibi :(

Nüfustan almıştım.
Phantom
 
Posts: 22
Joined: Sat Sep 17, 2011 4:01 pm
Location: Londra

New postby betibop » Mon Feb 13, 2012 4:07 pm

Selamlar,

Bu isi posta yoluyla halletmis olan birsi var midir? Hangi belgeleri postalamam gerekiyor bir turlu bulamadim konsolosluk sitesinde. Bir de postayla bu isi hallederler mi biraz suphe duyuyorum.

E-randevu alamiyorum maalesef haftalarca dolu, adres beyani yapmaya calistigimda ise isletim sisteminiz uygun degildir gibi sacma bi error aliyorum. Tek yolum posta kaldi.
betibop
 
Posts: 2
Joined: Thu Jun 17, 2010 1:21 pm

New postby cazkedisi » Mon Feb 13, 2012 4:30 pm

Randevusuz saat 14.30'dan itibaren gidilebiliyor, kuyruk beklense de halloluyor.
cazkedisi
ROGER WATERS
 
Posts: 532
Joined: Mon Oct 06, 2008 5:52 pm
Location: London

New postby betibop » Mon Feb 13, 2012 4:58 pm

cazkedisi wrote:Randevusuz saat 14.30'dan itibaren gidilebiliyor, kuyruk beklense de halloluyor.


Yalniz benim is munasebetiyle biraz gitmem zor.

Hadi isyerinden her seyi ayarladim gittim bu sefer nufus cuzdaninin aslini getirin basvururken, postayla ise fotokopisi yeterli demisler. Ben de malesef sadece nufus cuzdanimin sadece fotokopisi var. O yuzden postayla basvurucam.

Tam belge listesini bulamadim. Bulan veya basvuran biri varsa ve yardimci olursa sevinirim.
betibop
 
Posts: 2
Joined: Thu Jun 17, 2010 1:21 pm

New postby mindbender » Mon Feb 20, 2012 10:53 pm

Konsolosluk sitesinden:
Adres Beyanı
17/02/2012 - Duyuru

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ya Nüfus Cüzdanları ile şahsen Başkonsolosluğumuza başvuruda bulunarak yada Nüfus Cüzdanı fotokopilerini aşağıdaki linkten edinebilecekleri Adres Beyan Formu (B)'nu (indirip doldurunuz lütfen) iadeli taahütlü posta veya kargo aracılığı ile Başkonsolosluğumuza göndererek adres kaydı yaptırabilirler. Form için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.

http://www.nvi.gov.tr/Files/File/AKS/Fo ... nsayfa.pdf

http://www.nvi.gov.tr/Files/File/AKS/Fo ... ASAYFA.pdf

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ( ADNKS)'nde kaydınız olup olmadığını öğrenmek için lütfen linki tıklayınız.

https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim ... ulama.aspx
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby seyn » Tue Feb 28, 2012 10:46 am

Tecrubemi paylasayim

Bu sabah 09:00 icin randevu alip gittim
Oncelikle randevumun olmadigini iddia ettiler
Sonra Email onayimin oldugunu ikna ettirdim ve iceriye aldilar emailimi gostermem ici ancak, 15 dk boyunca ayakta bekletip yuzume bakmadilar.
Bir kere daha deniyeyim diyerek cama tiladim telefonumdaki emaili gostermek icin, daha bakmadan "pardon sizin randevunuz varmis ben karistirmisim" dedi lakin coktaan dolmustu giseler
Nihayetinde gise de derdimi anlatabildim ki gelen cevap Turkiyedeki sistem cevap vermiyor, malesef yapamiyoruz dedi, neyse ki iyi niyetlidi nufus cuzdan fotokopisi ve adres proofu alarak gunun ilerliyen saatlerinde deniyecegini soyledi,

Sonuc olarak elimiz bos donduk.
seyn
 
Posts: 13
Joined: Wed Dec 17, 2008 12:17 pm

Next

Return to Hyde Park



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests

cron