Board index Çalış çalış nereye kadar? der Karrierismus

umbrella şirket nedir yada ne değildir?

İş hayatı ile ilgili teknik-taktik varyasyonlar

New postby yasartahir » Sat Feb 28, 2009 4:23 pm

cok arastırma yapma sansım olmadı ..anhatlarıyla biraz bakabildim .umbrella şirket ozetle sizin vergi işlerinizi yapan şirket mi oluyor ? faydaları nelerdir ? paye denilen sistemle self employmentda yaraları nelerdir ? anhatlarıyla baktıgım içine girmediğim için pratikte nasıl işlediğiyle ilgili bir bilgim yok ... web siteleriyle şirket işleyisiyle ilgili yazılan metinlerin cogu ustu kapalı geldi bana.. pratikte bu işe bulaşan arkadaşlar varsa kısaca tanımlarsa gelecek nesiller için yararlı olur kanatindeyim ...
yasartahir
 
Posts: 58
Joined: Sun Sep 07, 2008 2:08 pm

New postby abbulu » Sat Feb 28, 2009 8:53 pm

Contractor calisiyorsan ve vergi isleri ile ugrasmak istemiyorsan, umbrella sirkete yuzde ve/veya fix ucret vererek onlara yaptiriyorsun bu isleri.
User avatar
abbulu
ROGER WATERS
 
Posts: 489
Joined: Mon Jan 21, 2008 3:54 pm

New postby mindbender » Thu Mar 05, 2009 10:02 pm

IR35 vergilendirmesinden etkilenmemek icin bu sirketlerle calisman da icap edebiliyor, ayrica bu tip sirketler masraf gosterirken bazi
giderlerinden fis/fatura istemiyorlar.

contractor calismak ile ilgili bir baslikta bu konuda uzun uzun yazdigimi hatirliyorum oradan bakabilirsin
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby x_cem » Fri May 15, 2009 9:56 am

Merhaba herkese;

Bu konuyu bilen arkadaslar biraz acabilirmisiniz bu konuyu ankara antlasmasi ile vize alip self employment lar icin yaraları nelerdir?

Tesekkurler
x_cem
BİZDEN UZAK
 
Posts: 27
Joined: Mon Jan 26, 2009 12:51 am
Location: London

New postby diyab » Fri May 15, 2009 10:20 am

Ankara antlasmasi icin bildigim kadariyla zaten senin kendi sirketinin olmasi gerekiyor. Umbrella sirketler ise contractor olan ve kendi sirketini kurmak istemeyen/kuramayanlar icin ortaya cikmis bir cozum.
Uyanık TV şimdi App Store'da! Kullanın kullandırın efenim...
http://itunes.apple.com/tr/app/uyan-k-t ... 70868?mt=8
User avatar
diyab
ROBERT PLANT
 
Posts: 245
Joined: Mon Jul 02, 2007 10:02 am
Location: Aga

New postby x_cem » Fri May 15, 2009 1:08 pm

tesekkurler ben tamamiyle yanlis anlamisim ozaman konuyu.:)
x_cem
BİZDEN UZAK
 
Posts: 27
Joined: Mon Jan 26, 2009 12:51 am
Location: London

New postby mindbender » Fri May 15, 2009 11:35 pm

bu umbrella sirketlerin ltd sirket kurmanizda danismanlik yapmalari yol yordam gostermeleri gibi bir servisleri de var.
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby larien » Tue Apr 20, 2010 1:11 pm

Arkadaşlar,

Çok acil yardıma ihtiyacım var. Ben Ekim 2009da 3 senelik Tier1 vizemi almıştım. İş de buldum ve şimdi sözleşme yapmam gerekli. Vizemi uzatmam konusunda ne sorun yaratır ne yaratmaz bilemiyorum. Öreğin limited şirket kurmak vize uzatırken aldığın maaşı ispat etmek açısından zor diyorlar. Umbrella şirketi seçsem expense claim yaparken accommodation ı yani kirada kaldğım yerin kira ücretini claim edebiliyor muyum? Bunu edersen sadece iş için UKdeyim ve sözleşmem bitiğinde gideceğim demiş oluyormuşsun. Şimdi bana sen UK e sadece bu kontrat için mi gelirsun diye soruyorlar. Evet dersem kaldığımyerin masraflarını da claim edebileceğim için vergi geirisi nedeniyle maaşım biraz daha artıyor. Ama ben esasen daha sonra vizemi uzatıp, UK de kalmayı düşünüyorum. Şu an sadece kontrat için gideceğim evet ama kendi kontratım bittiğinde uzatmazlara başka iş bakacağım.

Bir de IR35 içinde ve dışında olmak vizemi nasıl etkiler? Bilen birileri varsa ve yardımcı olabilirlerse gerçekten çok mutlu olurum! Günlerdir araştırıyorum ve hala neyi nasıl yapmam gerektiğinden emin olamadım.

Çok teşekkürler.
larien
 
Posts: 24
Joined: Mon Sep 28, 2009 12:59 pm

New postby erdalax » Tue Apr 20, 2010 1:30 pm

Accomodation'i vergiden dusmen icin yasal ikametgah'indan baska bir yerde is icin kaliyor olman gerekir. Yani Londra'da ikamet ederken is icin Liverpool'a gidersen oradaki otel masrafini vergiden dusebilirsin ancak burada da bazi kisitlar var ornegin gittigin yerin ikametgahindan tam hatirlmadigim kadar uzakta olmasi ver orada gecirdigin surenin yine tam hatirlamadigim, bir sureden kisa olmasi gerekiyor.

Senin durumunda Tier 1 ile ulkeye giris yapiyor ve burada calisiyorsan yasal ikametgahinin da bu ulke sinirlarinda bir yerde olmasi gerekir. Dolayisi ile Istanbul'da yasayip Londra'da calisamazsin. Keza Sosyal guvenlik numarasi alman, polise kayit yaptirman gerekir ki bunlar icin de burada yerlesmis olman lazim.

Accomodation'i expense olarak gosterip gostermemen ILR, vize uzatma vs icin sorun yaratmaz ancak bunun icin baska bir UK adresini resmi ikametgahin olarak bildirmen gerekir.
erdalax
 
Posts: 78
Joined: Mon Mar 31, 2008 8:18 pm

New postby larien » Tue Apr 20, 2010 8:54 pm

erdalax,

Çok teşekkür ederim! Benim kafam sözleşme için görüştüğüm umbrella şirketlerin bana accommodation ı claim edecek misin demesi üzerine karıştı. söylediklerine göre kontratım bitince tr ye döneceksem edebilirmişim ama bu tier1 ın mantığı ile çelişiyor zaten.

senin yazdığından kafam netleşti şimdi. çok teşekkürler.

Peki yemek, ulaşım ve diğer harcamalarımı expense olarak gösterebiliyor muyum? Sanırımsözleşmeli İngilizler de bunları gösterebiliyordur?

Çok teşekkürler!
larien
 
Posts: 24
Joined: Mon Sep 28, 2009 12:59 pm

New postby larien » Tue Apr 20, 2010 8:58 pm

Bana umbrella şirket önerebilecek olan var mı?

Bir de umbrella şirketle sözleşme imzalarken nelere dikkat etmeliyim?

Bilen varsve paylaşırsa çok mutlu olurum! Çok teşekkürler!
larien
 
Posts: 24
Joined: Mon Sep 28, 2009 12:59 pm

New postby mindbender » Tue Apr 20, 2010 10:17 pm

larien, ben bu firmayla calismistim www.360-group.com
bir sikinti yasamadim 1 gun icinde butun islemleri hallettiler online olarak yaptim herseyimi ve belge gerekirsede fax cektim, fiyatlari cok ucuz degil, gider gostericeksen dikkatli ol biraz karisik bir uygulama nedense benim gosterdigim giderleri tumden dusmediler falan sonraki aylarda duzelttiler ben ustune gidince ancak genel olarak sunduklari dokumantasyon ve web arayuzu gayet iyiydi, tavsiye ederim. Senin adina gider gosterdikleri seyleri one surup, sana asil olan maliyetlerinin aslinda x degilde y oldugunu falan soyleyeceklerdir, ben fazla takilmadim o mevzuya contractor olarak calisacaksan zaten cok ciddi bir mebla da sayilmaz kazancinin yaninda.

Sozlesme konusu standart benim anladigim kadariyla ben bastan asagi okumustum da enteresan bir sey gozume carpmamisti, umbrella sirketin sana pratikte pek bi yaptirimi yok, sozlemede bin tane sey var tabi

Accomodation'i claim yapabilirsin ancak onun sartlarini yaziyor, yani mesela diyor ki, bir arkadasimin evinde kaliyorum secenegi var vs onun bir takim claim limitleri var.

Yemek,ulasim harcamalari icin umbrella sirketin sana sagladigi avantajlar var ayni sekilde, soyle ki orada soyle belirtiyorsun ben gunde 3 saat yolda gidiyorum 9 saatim de is yerinde geciyor, 12 saat. Bu durumda 12 ve uzeri icin belirli bir claim yapma hakki veriyor sana senden belge istemeden vs ben travelcard larimi yaziyordum gerisini bu saat hesaplamasi uzerinden belgelemeden hallediyordum.

Bol sans
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby mindbender » Tue Apr 20, 2010 10:21 pm

IR35 ile senin vizenin bir alakasi yok, umbrella sirketle calisirsan o tip bir vergilendirmeden de muaf olursun. 2 yil once okumustum detayli sekilde suan dogru duzgun hatirliyamiyorum bence ilk etapta umbrella sirket araciligiyla calisarak is bulmanda fayda var. Sirket kurmak sana cok buyuk bir katki saglamayacaktir gider gosterme baglaminda (ilk etapta buyuk masraf yapmayacagini var sayiyorum), olayin ic yuzunu ogrenip sonrasinda devam etmek daha mantikli sirket olarak.

Tier1 ile sirket kurma arasindaki iliskiyi tam bilemiyorum en nihayetinde bu anlamda baska vize tipleride soz konusu, biraz arastirmakta fayda var.
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby larien » Wed Apr 21, 2010 8:59 pm

Mindbender,

Çok teşekkür ederim!!!

Ben ilk kez UK de sözleşme yapacağım. Başlangıçta senin de belirttiğin gibi umbrella şirketle başlamak daha iyi.

Sözleşmede nelere dikkat etmem gerekiyor? Mesela hastalanınca ödeme yapıyorlar mı, yapmıyrlar mı? Çalışamadığımda yapmamaları gerekli diye düşünüyorum ama o zaman sick pay dedikleri şey ne?

public holiday ler de (örneğin christmas tatili, bank holiday vs.) ödeme yapıyorlar mı?

onun dışında izin almak istediğim günleri önceden belirtmem mi gerekli? mesela senede 3 hafta izin alacağım diye baştan mı belirtiyorum?

bu knular şirketten şirkete çokdeğişiyor mu bilemiyorum. en çok net maaş vereni seçmek yanlış olabilir gibi geliyor bana. ama diğer konularda neye dikkat etmem gerekitiğini bilemiyorum:(

yardımcı olabilecek birileri varsa çok hayra geçer.. Sağ olun...
larien
 
Posts: 24
Joined: Mon Sep 28, 2009 12:59 pm

New postby mindbender » Wed Apr 21, 2010 10:54 pm

larien,
Umbrella sirketin son postunda sordugun seylerle ilgisi yok. Umbrella sirket seni bir limited sirket adi altinda baska bir firmaya is icin gonderiyor ancak bu tip konularda senin muhatabin sana isi bulan agency olur (umbrella sirket adi altinda calisip agency uzerinden gitmeden direkt sirketle temasa gecerek is bulman zor bence, bunun cesitli sebepleri var).

UK'de bu agency'lerin calisma sekilleride (umbrella company degil), benim anladigim ve tecrube ettigim kadariyla diger ulkelerden daha farkli. Mesela Hollanda'da agency ile bu sordugun sorularla ilgili bir munasebet oluyor ancak ingiltere'de sistem soyle,

- Timesheet'ini doldurup, calistigin sirketin menejerine imzalatiyorsun belirli periyotlarda, aylik anlasma yaptigini var sayarsak, bunu her ay giderlerinle birlikte umbrella sirkete gonderiyorsun, umbrella sirket bunu senin acenta'na yolluyor, acenta sirketten senin maasin ve kendi anlastigi miktari tahsil edip umbrella sirkete geri yolluyor, umbrella sirket vergi,NI gibi giderleri dusup, senin gider gosterdigin mevzulari hesaplayip hesabina net parani yatiriyor.

- Contractor olarak calisirken, calistigin surec icin para alirsin, hastaysan,resmi tatilse calismadigin icin para almazsin.

- Eskiden kanun geregi umbrella sirket senden bir holiday fee kesmek durumundaydi (kazancin %10'u diye hatirliyorum) sonrasinda bu kanun degisti ve bu parayi istedigin zaman talep edebiliyorsun. Sen belirtmezsen yine kesiceklerdir o yuzden baslar baslamaz, bu paranin kesilmesini istemedigini belirt. Ben o sekilde 1 ay gecikmeli almistim, malum sebeplerden bunu sana belirtmeyip parayi kullanirlar. Bu bir zorunluluk degil.

- Izin almak istedigin gunleri sirketteki menejerinle halledersin, timesheet'ine yansittigin icin aracilarla bir ilgisi yok. Yine de arada ki agency'e bir email atip soylemek iyi olabilir ama gerekli degil.

- Umbrella sirket gercek anlamda senin icin hic bir sey yapmayan firmalar, IR35 sikintisi yasamamak ve gider gostericegin seylerde sirket kapsamina soktuklari belge ibrazi gerektirmeyen gider gosterimi disinda sana bir faydalari olmaz. Timesheet vs ulastirma konusunda web uzerinden hizmet verenler sana kolaylik saglar ayni zamanda maasini hesabina en kisa surede geceni tercih etmen onemlidir, ben sadece 1 firma ile calistigim icin karsilastirma sansim pek yok ancak web arayuzu en duzgun olani tercih etmistim secimimi yaparken ki goreceli olarak fiyati biraz daha yuksekti bu firmanin. Bence 20-30 pound daha az vereyim diye bakmayip biraz paraya kiymak sonradan basini agritmamak daha mantikli.

Kisacasi, umbrella sirket muhasebeciden farkli degil, soru sordugunda kisa surede sana cevap vermeleri onemli ancak gerekli bilgiyi en basta sana genis kapsamli bir dokuman olarak veriyorlar, cok endustriyellesmis bir olay benim gordugum.

Izin konusunda tekrar donersek, contractorlarin "ben yarin gelmiyorum" deme hakki her zaman var, tabii iyi niyet cercevesinde bunu yapmakta fayda var sozlesmenin fesih edilmesini istemiyorsan, ancak calistigin sure icin para aldigini ve birden fazla firma ile contractor olarak calisabilme hakkin oldugu icin (pratiktede bu boyle olabiliyor) izin konusunda bir sikinti yasamazsin.

Sozlesmede dikkat etmen gereken spesifik bir durum yok zira standart bir sozlesme verilecektir sana tabii okumakta fayda var :)
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

Next

Return to der Karrierismus



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 26 guests

cron