Board index Çalış çalış nereye kadar? der Karrierismus

Ingiltere'de sirket kurmak

İş hayatı ile ilgili teknik-taktik varyasyonlar

New postby Flavio Briatore » Sat Jun 30, 2007 11:19 pm

Site Memuru'nun notu:
Arkadaslar bu konu muhim. Ayri bir baslik olmasi daha iyi olur dedim. Buradan devam edelim.

outsider şirket kurmakla ilgili bir kaç birşey karalarsan çok makbüle geçer,bende freelance çalışan biri olarak yakında şirket kurmayı düşünüyorum.

Muhasebeci illahi gereklimi,yok değilse nereye başvurdun,masraflar nelerdir vs...
Flavio Briatore
ROGER WATERS
 
Posts: 744
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:16 pm

New postby outsider » Sun Jul 01, 2007 10:12 am

Normalde yasal olarak oyle bir zorunluluk yok, kendi muhasebeni tutabilirsin ancak benim gibi organizasyon sorunlu insanlar icin cok zor hele bir de yogun calisiyorsan boyle seylere vaktin kalmiyor.

Dolayisiyla bu tur sorunlarla ugrasmamak icin bi muhasebeci faydali olur. Her ay duzenli olarak yaptigin harcamalari ve kestigin faturalari bilgisayarda bir forma kaydet ve muhasebeciye gonder geri kalanini onlar zaten hallediyorlar.

Ben 1 yillik hizmet icin 375 pound veriyorum aylik 32.5 direct debit ile, ki bence fena bir rakam degil ayrica gene verginden bu hizmeti de 100% dusebiliyorsun yani sana ekstra bir maliyeti olmuyor.

Ben Ankara antlasmasiyla vizemi aldigim icin muhasebeci bulmak zorundaydim maalesef buyuk bir hata yapip muhasebeci bir arkadasimin yardim etmesini istedim, dunyanin en dandik excel dosyasiyla bana iki satir birsey yazip gonderdi haliyle de HO bunu kabul etmedi gecen hafta mektup geldi ve benden mutlaka CERTIFIED bir accountant tarafindan hazirlanmis FINANCIAL STATEMENT larimi istediler, bende kosa kosa bu bahsettigim muhasebeciyi buldum.

COk fazla arastirma yapmadim daha dusuk fiyatlara da bulma ihtimali olabilir.

Onun disinda kendi cabanla sirket kurulusu icin Inland revenue nun internet sitesinden Self Employment formu indirip doldurman lazim, burada ne is yaptigini ne zaman basladigini, yaninda kimse calistiriyormusun, ayni anda baska bir sirkette calisiyormusun gibi sorular var bunlari yanitlayip postaliyorsun, sana yeni bir tax numarasi veriyorlar ve senden yillik mi yoksa aylik mi taxation kesiceklerini belirttikleri bir mektup geliyor. Onunla beraber her zaman calistigin bankaya gidip bir business acc. actiriyorsun. Bazi bankalarda chargelar var bazilarinda yok. Ben uzun zamandir barclaysta calistigim icin ordan aldim. Aylik 16 pound bir masrafi var (gene vergiden ucacak) sana telefon destegi iste ne biliyim subelerdeki ozel kontuarlardan daha hizli hizmet gibi bi dolu abuk subuk sey veriyolar. Ayrica Quickbooks diye bir yazilimda ucretsiz geliyor bununla cok guzel bicimde faturandir, masrafindir hepsinin kaydini temiz temiz tutabilirsin.

Bunun haricinde sirketle ilgili eger yillik 60 bin poundun uzerinde kazanicaksan mutlaka VAT register olman gerekiyor yani INCOME tax disinda birde VALUE ADDED TAX (17.5%) de charge etmen gerekecek.

Ayrica INCOME tax allowance diye birsey var her yil kazandigin ilk sanirim 5000 pound vergiden muaf yani diyelimki 20bin pound kazandin bunun 5bini direk dusuyor kalan 15bin uzerinden vergilendiriyorsun (tabi once butun masraflarin ve zararlarin dustukten sonra)

Ayrica tax araliklari da onemli mesela bildigim kadariyla senede 39bin pounda kadar 22% income tax var 39binden 1 lira ciktinmi income tax bi anda %35-40 lara cikiyorki inanilmaz yuksek. senin 39binden yaptigin net kar (22% income taxtan sonra) senede 45-50 bin pound kazanandan daha cok :) cunku onlar nerdeyse 2 kat fazla gelir vergisi oduyor.

Neyse bu bilgilerin hepsi de gene inland revenue nun sitesinde var.

Ayrica mutlaka bir ornek kontratin olsun butun musterilerinle kontrat kesinlikle imzala. Buyuk kucuk is farketmez.
simdilikk aklima gelenler bunlar umarim faydasi olur.
outsider
 
Posts: 93
Joined: Tue May 29, 2007 11:28 am
Location: www.hasansahoglu.co.uk

New postby hcho » Mon Jul 02, 2007 9:28 am

@outsider
2 sorum var:
1-Ev kirasinin ne kadarini vergiden dusebiliyorsun?
2-Piyasa kotu oldugunda isler nasil oluyor? Dot-com patlamasi sonrasi nasildi mesala?
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby Flavio Briatore » Mon Jul 02, 2007 12:16 pm

outsider ,verdiğin bilgiler için teşekkür ederim.
Flavio Briatore
ROGER WATERS
 
Posts: 744
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:16 pm

New postby outsider » Tue Jul 03, 2007 9:05 am

Selam Arkadaslar,

Rica ederim.

Ev kirasini sanirim evin kac odali olduguna ve kirayi kac kisiyle paylastigina gore hesapliyolar.

Mesela ev 2+1 ise ve sen 1 odayi ofis olarak kullaniyorsan kiranin 3/1 ini vergiden dusuyorsun.

Ama evi iki kisi paylasiyorsaniz sadece senin odedigin payin 3/1 ini dusuyorsun vs.

Ayni sekilde kullandigin elektrik, su, gaz da buna gore bir oranlamayla hesaplaniyor. Ben henuz yapmadim cunku 3 senelik uzatma basvurusunu yeni yaptim ve vergimi bu sene biraz yuksek tutmak istedim.

Muhasebeciler bu konulari gayet iyi biliyorlar.

Diger soruya gelince -

Piyasa kotu olmasi diye birsey sanirim pek kolay degil bu ulkede. Bahsettigin dot.com olayi cok esktrem bi durumdu hatirlarsan. O piyasa acaip dengesiz ve temelsiz bir bicimde bir anda sisti haliyle de patladi.

Su anki pozisyinda teknoloji sirketleri cok daha akli basinda yatirim yapiyorlar.

Ayrica internet hizinin ve yayginliginin artmasiyla artik insanlar olayin onemini daha cok kavramis durumdalar.

Soyledigin gibi sistemde tekrar cokme olacagini ben pek zannetmiyorum aksina bu isin daha buyuk bir hizla gelisecegini dusunuyorum. (zamanla azalan maliyetler artan hiz, gelisen teknoloji vs. vs.)

Tabi bu demek degildirki senin islerin hep iyi gidecek.

Sana soyle bir ornek verebilirim:

Full-time calistigim isimden ayrildigimda elimde ne musteri ne de iyi bir portfolyo vardi. Haliyle is bulmak cok zor oldu. Cok ufak tefek isler yapip haftada 150-200 kazandim mi seviniyodum.

Hatta bi xmas doneminde onu bile yapamadigim oldu yaklasik 3 ay ev arkadasim kirami odemek zorunda kaldi :)

Bu islerde boyle seyler oluyor onemli olan vazgecmemek devam etmek lazim. Her zaman bi cafe isi bulup gununu kurtarabilirsin cok sikisirsan.

Ama benim tavsiyem, kenara hic olmazsa 2-3bin atman lazim. O parayi boyle terso zamanlar icin saklarsan hic olmazsa kiraydi ivirdi zivirdi seyler yuzunden moralini bozmassin, motivasyonunu kaybetmezsin. Isine devam edersin.

Ayrica ben surekli is ilanlarina her gun 2-3 tane basvuru yapiyorum. Birsey bekledigimden degil ancak sadece insanlarla kontak kurmak adina.

Bu isteki en onemli sey budur bence. Kontak olmazsa is olmasi cok zor.


Ne olursa olsun bir daha asla full-time ise donmeyi dusunmuyorum. Insan bu ozgurlugu bir kere yakaladi mi ne pahasina olursa olsun elinde tutmak istiyor o yuzden de aslinda daha cok calisiyorsun :) Ama kafana gore takilmaktan daha guzel birsey yok.

Hele haftanin 5-6 gunu sabahin korunde kalkip ayni yere gidip aksama kadar orda tikili kalmak cok daha zor. Istedigi kadar garanti para olsun degmez bence.

Yukarda bahsettigim bi dolu vergi avantaji da cabasi. Fiyatlarinizda kesinlikle artiyor. Bazen hafta sonlarina bir gune iki is aldigim oluyor. Haliyle double para kazaniyosunuz. Tabi butun gun calisiyorsun ama evde cay kahve, arada avrupa yakasi seyrediyosun falan daha ne olsun.

:)
outsider
 
Posts: 93
Joined: Tue May 29, 2007 11:28 am
Location: www.hasansahoglu.co.uk

New postby hcho » Tue Jul 03, 2007 9:18 am

Aslinda maasli calismak da pek "garanti" sayilmaz. Lay-off denen mekanizma sayesinde dim dizlak kapinin onune koyabiliyorlar.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby outsider » Tue Jul 03, 2007 9:43 am

o nedir bilmiyorum?

Ben kendi acimdan hep bir takim cekincelerle freelance isimi surekli erteleyip durdum. Baktim ki yurumuyor o zaman riski almaya karar verdim.

Zorluklari oldugu muhakkak ama kafamda korktugum kadar cozulemeyecek meseleler degilmis bunu gordum sanirim.

Tabi bu UK icin gecerli TC de boyle birsey yapmaya kalkmak gercekten cok zor.

Aslinda boyle birsey dusunuyorsan belki de en temizi 1 yil kadar isine devam ederken disardan musteri bulmaya baslamak. Hem kendini saglama olmus olursun. Hemde ilk adimlari atmaya baslayabilirsin.
outsider
 
Posts: 93
Joined: Tue May 29, 2007 11:28 am
Location: www.hasansahoglu.co.uk

New postby erkut » Tue Jul 03, 2007 12:43 pm

hcho wrote:Aslinda maasli calismak da pek "garanti" sayilmaz. Lay-off denen mekanizma sayesinde dim dizlak kapinin onune koyabiliyorlar.


Hocam bunu engellemek icin de bir sirkette permanent ve uzun calisma yollarini denemek gerekiyor. Benim gibi daldan dala konarsan, mal gibi kalabilirsin sutlandiginda. Ne kadar uzun calisirsan, muhtemel "Redundancy Cukkan" da o kadar iyi oluyor. Bi tanidigim yakinda sutlaniyor. 14 yil calismis sirkette. Alacagi parayi söyledi, yakisir yani. O parayla 2 yil calismasa kral gibi yasar. Böyle bir devamlilik saglamak lazim.

Yok hayir diyorsan, o zaman benim gibi cok cok özel vasiflara sahip olman lazim ki, istedigin zaman islerden is sec, begen. :D
User avatar
erkut
ROGER WATERS
 
Posts: 527
Joined: Sun Jan 14, 2007 8:08 pm

New postby hcho » Tue Jul 03, 2007 12:59 pm

Bizim sektorde 14 yil bir yerde kalmayi basarabilen kac kisi vardir bilemiyorum. 3-4 sene maksimum.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby davsan » Tue Jul 03, 2007 2:44 pm

ben quantitative finance sektorunu yakinen takip eden bi iste calisiyorum, yani surekli finans sektorune is yapan ITcilerle, ve hatta onlardan is isteyen adamlarla surekli gorusuyorum. rahatlikla soyleyebilirim ki tercihleri project based, home office calisan adamlardan yana oluyor cogu zaman. yani isteyen bu alanda bir suru ekmek bulabilir...
User avatar
davsan
BAŞKAN
 
Posts: 878
Joined: Sat Dec 09, 2006 1:16 am

New postby Flavio Briatore » Wed Sep 12, 2007 3:05 pm

outsider wrote:
Onun disinda kendi cabanla sirket kurulusu icin Inland revenue nun internet sitesinden Self Employment formu indirip doldurman lazim, burada ne is yaptigini ne zaman basladigini, yaninda kimse calistiriyormusun, ayni anda baska bir sirkette calisiyormusun gibi sorular var bunlari yanitlayip postaliyorsun, sana yeni bir tax numarasi veriyorlar ve senden yillik mi yoksa aylik mi taxation kesiceklerini belirttikleri bir mektup geliyor. Onunla beraber her zaman calistigin bankaya gidip bir business acc. actiriyorsun. Bazi bankalarda chargelar var bazilarinda yok. Ben uzun zamandir barclaysta calistigim icin ordan aldim. Aylik 16 pound bir masrafi var (gene vergiden ucacak) sana telefon destegi iste ne biliyim subelerdeki ozel kontuarlardan daha hizli hizmet gibi bi dolu abuk subuk sey veriyolar. Ayrica Quickbooks diye bir yazilimda ucretsiz geliyor bununla cok guzel bicimde faturandir, masrafindir hepsinin kaydini temiz temiz tutabilirsin.



Bu formu doldurup yolladım mesela,bana mektup yolladılar,(tax numarasını verdikleri vs...) bu aşamada şirket kurulmuş oluyor mu ?

Birde benden pasaport filan istemiyorlarmı bu adamlar ?

Çünkü şöyle bir durum var,benim pasaportlar Home Officeyken süresi doldu.(İngiltereye gelişim ani olduğu için karambole geldi,Hollandaya turistik gezi için 1 yıllık almıştım)Home Office sorun olmaz size bir kağıt veririz,pasaportun süresini uzatınca pasaporta geçeriz dedi,şimdi Şirket Kurmak için Pasaport isterlerse ve süresi dolduğu için olmaz derlerse yandım,çünkü askerliği tecil etmeden pasaport süresini uzatamıyorum.
Flavio Briatore
ROGER WATERS
 
Posts: 744
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:16 pm

New postby Flavio Briatore » Thu Sep 13, 2007 4:26 pm

Bugün aradık( Newly Self-Employed on 0845 9 15 45 15 ) telefonda daha hızlı olacağını söylediler ve telefondan kayıt işlemini yaptık.Yanlız benim İngilizcem yetersiz olduğu için hanım aradı,ama illahaki benimle görüşüp kaydı yapcağını söyledi.

2 İş günü içinde bana mektup yollucaklarmış,mektup geldikten sonra National Insurance number için telefon açıcam ,bu işide halletikten sonra Tax Office'e gidip kaydımı yaptıracakmışım,Pasaporta filan bakıcaklarmış.

Adım adım saymak gerekirse

1- HM Revenue'u ara şirketi kaydet yada http://www.hmrc.gov.uk/forms/cwf1.pdf adresindeki formu doldurup posta ile yolla.(2 işgünü içinde mektup yolluyorlarmış.)

2-HM Revenue mektup yolluyor,o mektupla National Insurance için müracaat et.(2 işgünü içinde randevu veriyorlarmış.)

3-National Insurance number aldıktan sonra Tax Office'e gidip şirketi kaydet.

Tabi süreler Newcastle'da yaşadığımı belirttiğim için bu kadar kısa olabilir...
Flavio Briatore
ROGER WATERS
 
Posts: 744
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:16 pm

New postby Flavio Briatore » Tue Sep 18, 2007 1:44 pm

Bugün mektup filan gelmedi,aradık adamları,aynı telefondan,telefonu açan yok öyle birşey dedi.

2 tane mektup gelcekmis. Biri vergi numarasi biride National Insurance numarasi icin. Vergi numarasi 2-3 Hafta da geliyormus. National Insurance numarasi ise 6 hafta surebiliyormus. 2-3 gunde gonderdigimiz bi mektup yok demiş.

Küfür etsem şimdi günah değil dimi forum ahalisi ?

Bankaya gidersin,Türkiyeden bir banka extresi getir açalım der,uğraşırsın,20 gün sonra görürsün yok öyle birşey derler.

Home Office'i ararsın,evraklarınız işleme alındı der,15 gün sonra yok öyle birşey derler.

Kim ulan dalga geçen benle ?
Flavio Briatore
ROGER WATERS
 
Posts: 744
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:16 pm

New postby diyab » Tue Sep 18, 2007 1:55 pm

Flavio Briatore wrote:Bankaya gidersin,Türkiyeden bir banka extresi getir açalım der,uğraşırsın,20 gün sonra görürsün yok öyle birşey derler.

Home Office'i ararsın,evraklarınız işleme alındı der,15 gün sonra yok öyle birşey derler.

Kim ulan dalga geçen benle ?


Usta sen ne diyorsun, hanima hsbc'den hesap actirdik ki benim hesap da ayni bankada. Illa ismine fatura istediler once, sonra ikna oldular, cek defteri kredi karti bilimum aparati eve gonderdiler. Sonra mektup geldi gonderdigimiz herseyi iade edin size hesap acamiyoruz diye:) saka gibi...
User avatar
diyab
ROBERT PLANT
 
Posts: 245
Joined: Mon Jul 02, 2007 10:02 am
Location: Aga

New postby Flavio Briatore » Tue Sep 18, 2007 1:57 pm

diyab wrote:
Usta sen ne diyorsun, hanima hsbc'den hesap actirdik ki benim hesap da ayni bankada. Illa ismine fatura istediler once, sonra ikna oldular, cek defteri kredi karti bilimum aparati eve gonderdiler. Sonra mektup geldi gonderdigimiz herseyi iade edin size hesap acamiyoruz diye:) saka gibi...


Haha bu daha feciymiş,arıza bunlar ya...
Flavio Briatore
ROGER WATERS
 
Posts: 744
Joined: Thu Feb 01, 2007 1:16 pm

Next

Return to der Karrierismus



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests

cron