Board index Çalış çalış nereye kadar? Sınır tanımayan çalışanlar örgütü

Tier 1 (General) Extension

Ankara Anlaşması, Tier 2, ILR vs vs

New postby olamalam » Sun Jul 04, 2010 12:22 am

Herkese merhabalar,

Yaklaşık 2 senelik bir beklemeden sonra, kriz ortamının bir nebze olsun dağılması ile birlikte cesaretimi topladım ve londra'ya geliyorum. Extension muhabbetlerini düşünmek için henüz erken ama vizemin ilk iki senesini kullanmadığım için bir problem çıkabilir diye kıllanıyorum.

Vizemi 20 ekim 2008'de aldım, dolayısıyla vizemin süresi 20 ekim 2011'e kadar. 1 eylül'de londra'ya gelmeyi planlıyorum. Extension'a başvurduğum sıra bir seneden kısa süre çalışıyor olma ihtimalim var (vizemin bitiminden 1 ay önce extension'a başvurmam gerektiğini dikkate alırsak, 20 eylüle kadar iş bulamazsam).
1-) 1 yıldan az bir süre çalışıyor olmak extension'da problem çıkartır mı?
Pasaportumun geçerlilik süresi eylül 2013'e kadar. Vizemin süresi dolduğunda pasaportumun geçerlilik süresi 1 yıl 10 ay olmuş olacak.
2-) 2 yıldan az süreli extension oluyor mu? Yoksa bana sen bu pasaportun geçerlilik süresini uzattır mı derler?
Öyle derlerse pasaportum eski lacivert pasaport olduğu için süresini uzatamıyorum. Yeni pasaportlardan almam gerekecek. Hatta bu sebepten içinde vizemin olduğu pasaportumun üzerine (muhtemelen) "iptal" yazacaklar :S
3-) Ektension ayrı bir vize sayfasına yeni bir vize gibi mi basılıyor yoksa eski vizenin üzerindeki tarih mi güncelleniyor? Vizem eski pasaportumun üzerinde iken yeni pasaportumla extension'a başvurabilir miyim?

3 numaralı durumla henüz karşılaşan olmamış olabilir, yeni pasaportlar henüz 1 aydır kullanımda. Yine de benden daha çok fikriniz vardır.

Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler...
User avatar
olamalam
ROBERT PLANT
 
Posts: 326
Joined: Tue Aug 05, 2008 5:34 pm
Location: London

New postby tamtam » Sun Jul 04, 2010 11:21 pm

@olamalam

1. Teorik olarak puan kriterlerini sagladigin surece problem olmamasi lazim. Ama pasaport kontrolde niye iki yil giris yapmadin diye sorarlarsa sasirmam.

2. 2010 sonuna kadar eski pasaportlarin sureleri uzatilabiliyor.Ya eskisini 6 ay falan daha uzatip hep onunla devam edebilirsin, veya yenisine gecebilirsin, fark etmez. Extensionda eski pasaportu da gonderirsin, iptal damgasi olsa da olmasa da senin bilgilerin onlarda var. Bir de aklina geldi, eskiden pasaport degistirmede hala suresi olan 10 yillik Amerika vizesi gibi sayfalara iptal damgasi basmazlardi. Memurun kelegine gelmezsen bu vizeye de yapmazlar diye tahmin ediyorum.

Eger ILR almayi dusunuyorsan Tier-1 ILR gecisinde biraz problem olabilir. Eger extension suresi bitiyor ama UK'de gecirdigin sure ILR almana yetmiyorsa ayrica bir extensiona basvurmak gerekiyor. Ama 5 yila tamamlamak icin 2 yil extension yaparlar mi, yaparlarsa ne gibi sartlar isterler ondan emin degilim :)
tamtam
 
Posts: 18
Joined: Fri Jan 09, 2009 3:26 pm

New postby kali » Mon Jul 05, 2010 12:46 am

hmm, çok çok zor yerden sormuşsun cevabını bence home office den başka kimse bilmez.

1- kriterleri 10 ayda sağlıyorsan 10 ay çalışmış olmanın 'bence' bir mahsuru yok, ama 2 yıl neden girmedin diye 100% soracaklar.

2- eski pasaportlar acil durumlar dışında uzatılmıyor. "elimde uçak biletim var abi, haftaya türkiyede nikaha gitcem" deyip konsoloslukta belgelediğin zaman bunu 6 ay gibi bir uzatması var. ama senin durumunla ilgisiz "vizeyi pasaport süresi kadar vermek" gibi bir durum yok. benim pasaportumun süresi 10 gün içinde doluyor mesela şu anda ama bir yıldan daha fazla vizem var. yani şu anki pasaportunla extension alabilirsin.

3ümsü + @tamtam
tamtam extension artık eskisi gibi fix bir süre değil 5 yıla tamamlayacak şekilde veriliyor. mesela ingiltereye 3 hafta geç girmişsen extension "2 yıl + 3 hafta" süreli veriliyor. UKBA sitesinde de geç giriş için "several weeks" gibi bir terim kullanmış. bu several weeks 2 yılı kapsar mı 104 hafta several mıdır? bence değildir :) ama cidden karışık bir durum cevabını ukba dışında kimse bilmez bence. (veya başına gelmiş birisi?)
There are three kinds of lies: lies, damn lies, statistics
User avatar
kali
 
Posts: 104
Joined: Fri Feb 01, 2008 8:59 am

New postby olamalam » Mon Jul 05, 2010 10:04 am

Cevaplariniz icin tesekkürler arkadaslar.

2 yil neden gelmedin sorusuna ekonomik kriz ve artan issizlik cevabini verecem. Bu hem kabul edilebilir bir sebep hem de bundan memnun olmalari gerekir, kriz zamani ulkelerine gelip issizligi arttirmadim :P Bu soruyu pasaport kontrolunde sormalari cok dert degil, sonucta gecerli bir vizem var, gec geldigim icin seni almiyoruz diyememeleri lazim. Ancak extension sirasinda sorup killik cikarirlar diye korkuyorum.

Biraz once emniyet mudurlugunu aradim, 24 Kasim 2010'e kadar eski pasaportumun suresini 2015 kasım'a kadar uzatabiliyormuşum. (Bir bahane one surmeksizin 6 ay, 1,2,3,4,5 sene uzatilabiliyormus.) Bu uygulama degismeden once ilk fırsatta pasaportumun suresini 2015'e uzattirmayi dusunuyorum. En azindan ilk extension basvurumda iptal edilmis eski pasaport gerginligini yasamamis olurum. Gerci evet, eski pasaporttaki vizelere dokunulmuyormus ama paranoya yapacak kadar cok reddedilme vakasi oldu cevremde.
Bu sitedeki sikca sorulan sorular bolumunde de konu ile ilgili ayrintili bilgi var:
http://www.epasaport.gov.tr/Anasayfa.aspx

Bildigim kadariyla extension 3+2 seklinde oluyor. Benim durumumda 3+2=3 olacagi icin 3+2+2=5 yapmam gerekecek sanirim. Boyle 2 kere 2ser senelik extesion yapip yapamadigimi home office'e sorup cevabini burada paylasirim.

@tamtam
Extension sartlarini henuz inceleyedim ama 29 yasimda yillik 40k gelirle basvurmam durumunda extension'u alabilirim diye umit ediyorum. Ben Tier-1'e basvururken lisans diplomasina puan veriyorlardi, uzatirlarken de puan verirler dimi? Olmazsa MBA diplomam ise yarar mi?

@kali
Senin durumun da enteresanmis. Pasaportunun gecerlilik suresinden daha uzun sure gecerli bir vizeyi nasil alabildin? Git pasaportunu uzattir demediler mi? Giris cikis yapmaya kalkarsan "senin pasaportun suresi dolmus" deyip seni almamazlik yapabilirler mi? Bir anda senden fazla endiselendim valla :P Sen yeni pasaport mu almayi dusunuyorsun yoksa eskisini uzattirmayi mi?

Tekrardan teşekkürler...
User avatar
olamalam
ROBERT PLANT
 
Posts: 326
Joined: Tue Aug 05, 2008 5:34 pm
Location: London

New postby kali » Mon Jul 05, 2010 10:41 am

tier 1 başlığında bu pasaport süresi muhabbeti 300 kez yapıldı...

benim durumum enteresan değil.
2008 ağustos da başvururken üzerinde 1 yıl 11 ay süre kalmıştı
hence
1 yıl 11 ay < 3 yıl vize süresi

pasaportunun geçerlilik süresi girip çıkarken tabi ki bakılan yegane kriter. aaa senin 5 yıl daha vizen varmış süresi geçmiş pasaportla geç gibi bir durum söz konusu değil o yüzden şimdi yenisi aldım.

tekrar söylüyorum "pasaportunu uzatmana gerek yok"

+ o extension bölümünü bir oku, daha bir üstteki postta söylediğim gibi 3+2 şeklinde değil artık.
3 + "5'e tamamlamak için ne gerekirse" ki bu normal koşullarda 2 yıl 3 hafta, 2 yıl 5 hafta gibi birşey oluyor.
There are three kinds of lies: lies, damn lies, statistics
User avatar
kali
 
Posts: 104
Joined: Fri Feb 01, 2008 8:59 am

New postby olamalam » Fri Jul 09, 2010 12:16 pm

Hi,
I'm holding Tier-1 general visa which is valid between 20.Oct.2008 - 20.Oct.2011. Because of the economic crisis I was unable to move to UK and start working first 2 years.

Next year, when my visa expires, I will apply for extension but I will have been living and working in UK for a year by the time I apply for extension.
Will I be able to get extension for 4 years in order to apply Indefinite leave to remain (ILR)?
Or should I apply for extension 2 times (2 years for each) to fulfil the requirement of ILR application that says I have to work in UK for 5 years?

Thanks in advance,
Kind regards


***********************

Dear Sir/Madam,

Thank you for your enquiry.

Time spent out of the United Kingdom may be discounted if it is for paid annual leave or business trips that are necessary due to employment commitments. If the absence from the UK is during a period of unpaid leave, it is not discounted and will be used in calculating absences when considering an application for Indefinite Leave to Remain.
Any absences other than paid annual leave or necessary business trips should not exceed 3 months at a time or 6 months in total over the 5 year period.
However, if there were exceptional compassionate or compelling circumstances relating to why you would need to leave the UK for a prolonged period, this would be taken into consideration by the settlement caseworker - although we would be unable to guarantee the outcome of such an application.
The UK Border Agency must be satisfied that the applicant has spent a continuous period of 5 years in employment.
You will need to check the regulation nearer to the time of your application as the immigration rules change.
Yours faithfully,
Rez Jason
Immigration Group
UK Border Agency
User avatar
olamalam
ROBERT PLANT
 
Posts: 326
Joined: Tue Aug 05, 2008 5:34 pm
Location: London

New postby attollos » Fri Jul 09, 2010 1:59 pm

exceed 3 months at a time or 6 months in total over the 5 year period


bu bilginin doğru olduğundan şüpheliyim...

5 sene içinde yıllık 90 gün toplamda ise 450 gün olduğunu hatırlıyorum, belkide bu rakamlar sadece izinler ve iş gezileri için geçerlidir.

Diğerleri için bu 6 ay kuralı geçerlidir.

Kitapçığı bulup okumam lazım :)
User avatar
attollos
 
Posts: 102
Joined: Fri Mar 07, 2008 12:15 pm

New postby kali » Fri Jul 09, 2010 2:14 pm

attollos bu rakamlar doğru hatta birebir extension guidance dan copy/paste

aslında iş gezileri için özel bir sınır olduğunu hatırlamıyorum ben,
There are three kinds of lies: lies, damn lies, statistics
User avatar
kali
 
Posts: 104
Joined: Fri Feb 01, 2008 8:59 am

New postby ilkerse » Fri Jul 09, 2010 4:16 pm

Kisaca amcalar diyorlar ki.. Paid Leave oldukca yani verginizi verdiginiz surece nerde durursaniz durun. Nacizane yorumumdur...
ilkerse
 
Posts: 36
Joined: Mon Apr 20, 2009 1:25 pm

New postby olamalam » Fri Jul 09, 2010 8:09 pm

evet, ama bana maalesef sordugum sorunun cevabini vermediler. yasa ve gor olacaz...
User avatar
olamalam
ROBERT PLANT
 
Posts: 326
Joined: Tue Aug 05, 2008 5:34 pm
Location: London

New postby ilkerse » Fri Jul 09, 2010 8:35 pm

Çünkü cevabı onlar da bilmiyorlar. Eskiden HSMP (simdiki Tier-1) 2+3=5 yıllık veriliyorken indefinite stay 4 yıldan sonra veriliyordu. Böylece HSMP vizeniz bitmeden indefinite stay alabiliyordunuz. Simdi Indefinite 5 yılda veriliyor. Cogumuz vizeyi alır almaz giriş yapamadığımız için bu süreyi Tier-1 süresi içerisinde tamamlayamıyoruz. Bu durumda çoğunluk tekrar uzatma almak zorunda kalıcak ki bu anlamsız. Bu konuda en güzel yorumu yabancı bir forumda gördüm. Tier-1 uzatması yapıp 5. yıla gelindiği zaman Indefinite stay kurallarının tekrar belirleneceği yazılmıştı. Nitekim her yıl kuralları değiştiriyorlar. Bana da anlamlı geldi. Ben Eylül 2007'de HSMP alıp Ocak ayında ülkeye girmiştim. Tier-1 uzatmamı giriş tarihime göre değil vize tarihine göre (Eylül 2012) yaptılar. Yani tek uzatma ile 5 yıl kriterini sağlayamıyorum. Sizin durumda da iki kez uzatma zorunlu görünüyor.
ilkerse
 
Posts: 36
Joined: Mon Apr 20, 2009 1:25 pm

New postby kali » Fri Jul 09, 2010 8:53 pm

errm
ya son 4 postumda 3 kez yazdım sanırm ama bir daha yazayım

hsmp veya tier 1

3+2 ve/veya 2+3 değil

artık

Towards the end of your permission to stay, you can apply for permission to extend your stay for a period that takes your total stay to five years.


3+(5 yıla tamamla) ve/veya 2+(5 yıla tamamla)

şeklinde veriliyor.

kaynak:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/worki ... gyourstay/

başlık: How long can I extend my stay for?
There are three kinds of lies: lies, damn lies, statistics
User avatar
kali
 
Posts: 104
Joined: Fri Feb 01, 2008 8:59 am

New postby ilkerse » Fri Jul 09, 2010 9:13 pm

Evet ama anlasamadıgımız konu; referans aldıkları tarih vize veriliş tarihi... ülkeye giriş tarihi değil. Benim vizem o şekilde yenilendi. Yani 3 yıllık vize aldınız ilk 2 yıl girmediniz, uzatmanızda ilk vizenizin baslangıc tarihine göre 5 yıla tamamlıyorlar (giriş tarihine göre değil). En azından Agustos 2009'da aldıgım vize bu şekildeydi...
ilkerse
 
Posts: 36
Joined: Mon Apr 20, 2009 1:25 pm

New postby olamalam » Sat Jul 10, 2010 9:52 am

Ben bidaha sordum, cevabini paylasirim:

Dear Rez Jason,

Thanks for you reply and please accept my apologies for disturbing you twice but the answer of my question is not still certain.
I'm moving to UK 2 years after I got my Tier-1 visa. My visa is for 3 years so next year I should apply for extension.

If I fulfil the extension requirements for how long will I get extension? 2 years or 4 years?

It is normally 2 years but it is stated in your web page that:
Towards the end of your permission to stay, you can apply for permission to extend your stay for a period that takes your total stay to five years.
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/worki ... gyourstay/

If I'll get 2 years of extension, will I be able to apply for extension again? (For another 2 years to complete my stay to 5 years)

Kind regards
...
User avatar
olamalam
ROBERT PLANT
 
Posts: 326
Joined: Tue Aug 05, 2008 5:34 pm
Location: London

New postby user3701 » Mon Jul 12, 2010 8:02 am

Ben de "olamalam" ile ayni durumdayim. Yani 3 yillik vizemin son 1 yili. Henuz uk'ye giris yapmadim (2 agustosta ordayim insallah). Anladigim giriste polis amcalar hop noliyi diye soruyorlarmis. Peki vize haricinde baska bir belge olmasi gerekiyor mu yanimizda? Misal HSMP belgesi?
user3701
 
Posts: 0
Joined: Mon Jul 12, 2010 7:50 am

PreviousNext

Return to Sınır tanımayan çalışanlar örgütü



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests

cron