Board index Çalış çalış nereye kadar? Sınır tanımayan çalışanlar örgütü

Gitmeli mi gitmemeli mi?

Ankara Anlaşması, Tier 2, ILR vs vs

New postby b0r4cks » Sat Jan 21, 2017 12:54 am

Herkese merhaba.

Serüvene istanbuldan katılmaktayım.Daha birkaç ay öncesine kadar çok güzel bir işim varken ülkede yaşanan gelişmelerden ötürü şirket küçülmeye gidince yaklaşık 800kişi işten çıkmak zorunda kaldık.Şirkette çalışırken çok güvendiğim sevdiğim bir arkadaşım suan ingiltere yaşıyor ve 2tane dükkanı var. Konusmalarımız arasında dükkanlardan birini bana devredebileceğini söyledi.
Ben bu şekilde AA ile ingiltereye gelebilme ihtimalim varmıdır? Dükkanın devir parasının sadece %20lik kısmını nakit verip geri kalan kısmını sözleşme ile aylık taksitler ile ödeme teklifim konsolosluk tarafından nasıl karşılanır(arkadaşım tarafından sorun teşkil etmiyor)
Gerekli sebep olarak da işlerin yogunlaştıgı için 2 dükkana birlikte idare edemediklerini o yüzden devretmek istediklerini söyleseler bu konuda başarılı olabilirmiyiz?

Eğer herşey istediğimiz gibi olursa öncelikle tek başıma geleceğim yani eşim istanbulda kalıcak.Sizce bunun Aa ile bir bagdaşmazlığı varmıdır? Adamlar bana sorarlar mı neden eşini getirmiyorsun diye?

Dükkan suanda haftalık 500Sterlin kar yapıyor.Mevcut gelir ile orada geçinme şansım nasıldır? ilk etapda dükkanın depo kısmını ufak bir tadilattan geçirip orada konaklamayı düşünüyorum.Yada illa ki ev adresi olucak derlerse bahsi geçen arkadasımın evini göstermem uygun olur mu? Ayrıca AA ile geldikten sonra illegal olarak 2.bir iş yapma konusunu ele alırsak başarılı olabilirmiyim? sonuçta illegal olduğunu biliyorum ama extradan bişeyler yapmam gerekiyor açıkcası.

Tüm bu sorularıma içtenlikle cevap vereceğinizi umarak iyi günler diliyorum.
b0r4cks
 
Posts: 2
Joined: Sat Jan 21, 2017 12:32 am

New postby Emre » Sat Jan 21, 2017 12:54 pm

Öncelikle bu arkadaş gerçekten güvenilir biri mi?

800 kişi çalıştırabilecek kadar başarılı bir işi Türkiye'de yaptıysan, biraz daha Türkiye'de şansını deneyebilirsin diye düşünüyorum. Çünkü bahsettiğin haftalık 500 sterlinlik bir kar, Türkiye'deki işine kıyasla çok küçük bir rakam. Ki burada da büyük bir para değil. Yani değer mi? Bunu soruyorum çünkü esas konu maddiyat ise, pek mantıklı görünmüyor.

Bu şekilde gelip gelemeyeceğin bu işi iş planında nasıl açıkladığın, sermayen ve sermaye kaynaklarını kanıtlamakla ilgili. Bunların hepsi yazılı forumda.

Aileyi sonradan getirebilirsin. Ancak bunun için UK'deki ekonomik durumunu kanıtlaman gerekecek. Ekonomik olarak başarılı olman durumunda aileyi sonradan dependant olarak getirebilirsin. Sormazlar neden getirmiyorsun diye. Ancak kapak yazısında ailenin sonradan sen düzenini oturttuktan sonra sana katılacağını belirtirsin.

Dükkanın olduğu adreste yaşayabilirsin. Bununla ilgili bulunduğun ilin belediyesiyle görüşmen gerekecek diye tahmin ediyorum. Burada altı dükkan, üst katı ev olmak üzere birçok aile işletmesi mevcut. Arkadaşının evinde de kalıp, adresi orası olarak gösterebilirsin.

İLLEGAL çalışma konusunu, sormadığını varsayıyorum. Daha gitmeden kaçak olarak ekstradan birşeyler yapma gerekliliği hissediyorsan, zannediyorum şu aşamada Ankara Anlaşması senin için doğru değil. Belki şartlar olgunlaştığında tam bir yatırımcı adayı olarak deneyebilirsin.
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby b0r4cks » Sat Jan 21, 2017 1:07 pm

Emre Kardeşim beni yanlıs anladığını düşünüyorum şöyle ki Türkiye'de 800 kişi çalıştıran bir işveren değildim,800kişiyle birlikte işten çıkarılan bir çalışanım.

İllegal çalışma kısmını safdışı bırakırsak, haftalık 500Pound kazanç ile geçimi saglayabilirmiyim?
b0r4cks
 
Posts: 2
Joined: Sat Jan 21, 2017 12:32 am

New postby Emre » Sat Jan 21, 2017 1:37 pm

Evet yanlış anlamışım pardon. "800 kişiyi işten "çıkarmak" zorunda kaldık" diye okumuşum.

Haftalık 500 sterlin kazanç ile geçinilebilir, evet. Biraz da nerede, hangi şehirde, ve ne şartlar altında olduğuyla ilgili.
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby b0r4cks » Sat Jan 21, 2017 1:51 pm

Mevcut işyerinin işleri şuanda biraz düşük.Reklam çalışmaları çeşitli promosyonlar ile işleri biraz yükseltmeyi düşünüyorum.İşyeri londra'da. Konaklamayı dediğim gibi alt kattaki depoya tadilat ile halledebilirsem-ki halletmem şart görünüyor- büyük bir gider kalemini ortadan kaldırmış olucam. E tabi aynı zamanda arkadaşıma olan borcum da olmus olucak.
Bugünkü gelir gider ile konusmak gerekirse,
haftalık gelir 1100P
haftalık gider:600P görünüyor işyerinin.
bana kalan aylık 2000p nin bir kısmıyla da borçları ödemem gerekicek açıkcası.

bir önceki post ta yazdıgın arkadas güvenilir mi kısmına gelirsek. Evet türkiyede uzun yıllar beraber çalıstıgım arkadasım ve sırf benim gelebilmem için böyle bir teklif sundu bana.

Merak ettiğim bir başka konu ise her ne kadar bu konu hakkında internette araştırmalar yapsamda reel rakamları ögrenmek isterim. X dükkanının yıllık vergi,belediye vergisi,varsa stopaj,kdv,sigorta giderlerini örnek olarak ögrenmek isterim.Bu konuda bana emsal bir tablo sunabilirmisiniz?
b0r4cks
 
Posts: 2
Joined: Sat Jan 21, 2017 12:32 am

New postby Emre » Sat Jan 21, 2017 2:08 pm

Eksiye düşüp, geçinemeyecek duruma gelmedikçe sorun yok.

Öyle bahsettiğin bir tabloyu kimse burada sağlayamaz diye tahmin ediyorum. Çünkü her işin doğasına göre değişiyor bu rakamlar. Bunu senin araştırıp bir plana dökmen gerekecek. Bahsettiğimiz iş planının bir parçası bu. Öte yandan bir muhasebeciyle çalışman gerekecek.

Dükkanın yıllık vergisi ise bağlı bulunulan belediyeye göre değişiklik gösterilebilir. Bunu belediyeden öğreneceksin.

Stopaj olayı burada yok. KDV yani VAT de ilk aşamada yok. 12 ay içinde işyerinin brüt kazancı 83000 sterlin olursa VAT'ye kaydoluyorsun.

Sigorta giderleri için simplybusiness.co.uk gibi sitelere bakılabilir. Bu da yine işin doğasına göre değişecek rakamlar. Muhasebeci hangi alanlarda sigorta yaptırman gerektiğini söyleyecektir.
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby b0r4cks » Sat Jan 21, 2017 2:28 pm

Emre Kardeşim verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.
Biraz daha forum da ve forum dışında araştırayım daha sonra aklıma takılan birşey olursa sizleri rahatsız ederim.
Bir gün dükkanda çay içerken tavla oynamak dileğiyle.
b0r4cks
 
Posts: 2
Joined: Sat Jan 21, 2017 12:32 am

New postby b0r4cks » Sun Jan 22, 2017 4:45 pm

Sevgili arkadaslar süreç uzun ve yorucu olduğunu siz de en az benim kadar biliyorsunuzdur. Sabah akşam forumda özelikle Ankara Anlaşması topiginde zaman geçiriyorum.40.sayfaya kadar geldim. Çeşitli BP örneklerini okudum vs, herşeyi kendi başıma yapmayı deneyeceğim.
Aklıma takılan soru ise şöyle, londrada arkadasımın kuru temizleme dükkanı var. ben bunu ondan devralıp işletmek istiyorum. Bu konuda Bp hazırlarken durumu açık açık ifade etmem mi gerekir yoksa örnek veriyorum, bir dükkan kiralayıp makineleri lease edip çalışmalara baslayacagım mı demeliyim?
Eğer bu şekilde devam edersem ve sonucunda vizeyi aldım diyelim gidip lease etmeden dükkanı devralırsam bunun sonuncda ne tür yaptırımlarla yada extension da ne gibi sorunlarla karşılaşırım.

Ankara anlaşmasında araştırdığım kadarıyla ya %51 ortak olup yada yeni bir iş yeri açma konusuyla örtüşüyor. Benim bu bağlamda oradaki bir kuru temizleme dükkanını devralmam nasıl karşılanır?

Bir diğer konu ise kuru temizleme ile ilgili herhangi bir backgroundum yok ama it gibi spesifik bir konu olmadığı için bu durum sorun teşkil eder mi? Daha önce kendi adıma bir işletmem de yoktu ancak Turizm İşletmecilik ve Otelcilik mezunuyum. Her ne kadar kendi adıma bir işletmem olmasada işletmelerde çalıştım sonucta. Bu durum yeterli olur mu? Biraz uzun olduğunun farkındayım ancak yorulmadan cevap vericek arkadaslara teşekkürü bir borç bilirim.
b0r4cks
 
Posts: 2
Joined: Sat Jan 21, 2017 12:32 am

New postby keloks » Fri Feb 17, 2017 7:37 pm

Merhabalar biz ankara anlaşması ile ingiltereye gelmek istiyoruz. Babam mühendis, sanayi taraflarına baktığımızda kendi alanı ile ilgili işler fazla. Bazı yerler işin öylesine kurulup bir şirkette işe girilebildiğini yazmışlar. Bu olay nasıl oluyor ? Meslela vergi durumları fln noluyor ? Direk babama şirket net değilde brüt maaşmı verecek ? vergiyi kendisimi kesecek ? Birde danışmanlık önerirmisiniz ? Sanırım onların muhasebecisi fln olunca daha iyi olur değil mi ?

Bu arada sanayisi bulunan uygun ve güzel bir şehir önerebilir misiniz ingilterede. Ben sheffield düşünmüştüm.

Edit: Birde üç kişilik aile için ne kadar yeterli olur aylık ?
keloks
 

New postby jeremyvine » Sun Feb 19, 2017 9:25 am

keloks wrote:Merhabalar biz ankara anlaşması ile ingiltereye gelmek istiyoruz. Babam mühendis, sanayi taraflarına baktığımızda kendi alanı ile ilgili işler fazla. Bazı yerler işin öylesine kurulup bir şirkette işe girilebildiğini yazmışlar. Bu olay nasıl oluyor ? Meslela vergi durumları fln noluyor ? Direk babama şirket net değilde brüt maaşmı verecek ? vergiyi kendisimi kesecek ? Birde danışmanlık önerirmisiniz ? Sanırım onların muhasebecisi fln olunca daha iyi olur değil mi ?

Bu arada sanayisi bulunan uygun ve güzel bir şehir önerebilir misiniz ingilterede. Ben sheffield düşünmüştüm.

Edit: Birde üç kişilik aile için ne kadar yeterli olur aylık ?


Şirkette işe girme değil ve iş öylesine kurulmuyor. İş doğru düzgün kuruluyor ve her ülkede olduğu gibi yapılan her iş için fatura kesiliyor. Dolayısıyla vergi ödeniyor.

Bir yerde çalışma meselesi şöyle;
Kendi şirketi olacak. Sözleşmeli iş ilanlarına bu işi yaparım diye başvuracak. İş için belirlenen çerçeve, süre ve yasal sözleşme kapsamında o işi yapacak. Faturasını kesecek. Parasını alacak. Bunları yaparken tüm bu olup bitenleri belgeleyip muhasebecisi ile paylaşıp vergi ödeyecek.

Bu durumun bir yerde çalışıyor gibi algılanmasının sebebi, genelde sözleşmeli iş alanların uzun süre orda çalışabiliyor da olması. Maaşlı iş gibi oluyor günlük mekanik açısından. Ama özünde fatura kesip vergi ödediğin kendi işin.

Sheffield konusuna gelince; Her yerde iş vardır. İş ilanları orda çıkıyor diye illa oraya gidecek diye birşey yok. Amca ne mühendisi ise, alanı ne ise ona uygun bir iş planı hazırlaman gerekiyor.

Forumu bir hatim et güzelce.
---
jeremyvine
 
Posts: 60
Joined: Mon Oct 24, 2016 5:53 am

New postby keloks » Sun Feb 19, 2017 9:45 am

jeremyvine wrote:
keloks wrote:Merhabalar biz ankara anlaşması ile ingiltereye gelmek istiyoruz. Babam mühendis, sanayi taraflarına baktığımızda kendi alanı ile ilgili işler fazla. Bazı yerler işin öylesine kurulup bir şirkette işe girilebildiğini yazmışlar. Bu olay nasıl oluyor ? Meslela vergi durumları fln noluyor ? Direk babama şirket net değilde brüt maaşmı verecek ? vergiyi kendisimi kesecek ? Birde danışmanlık önerirmisiniz ? Sanırım onların muhasebecisi fln olunca daha iyi olur değil mi ?

Bu arada sanayisi bulunan uygun ve güzel bir şehir önerebilir misiniz ingilterede. Ben sheffield düşünmüştüm.

Edit: Birde üç kişilik aile için ne kadar yeterli olur aylık ?


Şirkette işe girme değil ve iş öylesine kurulmuyor. İş doğru düzgün kuruluyor ve her ülkede olduğu gibi yapılan her iş için fatura kesiliyor. Dolayısıyla vergi ödeniyor.

Bir yerde çalışma meselesi şöyle;
Kendi şirketi olacak. Sözleşmeli iş ilanlarına bu işi yaparım diye başvuracak. İş için belirlenen çerçeve, süre ve yasal sözleşme kapsamında o işi yapacak. Faturasını kesecek. Parasını alacak. Bunları yaparken tüm bu olup bitenleri belgeleyip muhasebecisi ile paylaşıp vergi ödeyecek.

Bu durumun bir yerde çalışıyor gibi algılanmasının sebebi, genelde sözleşmeli iş alanların uzun süre orda çalışabiliyor da olması. Maaşlı iş gibi oluyor günlük mekanik açısından. Ama özünde fatura kesip vergi ödediğin kendi işin.

Sheffield konusuna gelince; Her yerde iş vardır. İş ilanları orda çıkıyor diye illa oraya gidecek diye birşey yok. Amca ne mühendisi ise, alanı ne ise ona uygun bir iş planı hazırlaman gerekiyor.

Forumu bir hatim et güzelce.
---


Şuanda okumaya başladım bu mesajıda değiştiriyorum... Az biraz anlamaya başlaıdm şimdi babamın +20 yıl bu sektörde bu iş için tecrübesi var. Sanırım contract için uygun olacaktır değil mi ? Şimdi iş ilanı sitelerine baktığımda contractor olarak iş ilanları yok denecek kadar az, orayı baz almam gerekiyor mu ? Yoksa acentalar dışarıya iş ilanı vermiyor mu ? forumda bahsedilen acentalar. Hangi şehre gitmemiz lazım sizce ? Sanayiinin olması lazım cnc tezgahların vs. İş arama sitelerinde genelde permanent işler yorkshire bölgesinde, contract içinde öyle mi ? direk oraya mı gitmek lazım ?

Şirket sahibi olacağı için ekstra vergi ödemesi gerekecek mi ? Mesela saatlik 30 sterline çalışsa bu 30 sterlinden %kaç vergiye gidiyor ? İnternetten okuduğumda %40lık gelir vergisi var bura içinde mi bu geçerli ? Yada bu saatlik ücretler vergilerden düşülmüş hali mi ?

Ve buradaki emeklilik durumu ne oluyor ? oradan emekli olabilecek mi ?

Çok soru sorduğum için kusura bakmayın hala okumaya devam ediyorum forumu, teşekkürler.
keloks
 

New postby keloks » Mon Feb 20, 2017 1:50 pm

Emre wrote:@pinare sorulari buradan sorabilirsin. Ki ileride diger forum okurlari ve yazarlari da faydalanabilsin. Kaldi ki ben profesyonel degilim. Sorulan sorulari bildigim kadariyla ve edindigim deneyimlere dayanarak cevapliyorum. O da zaman buldukca.

,

Merhabalar hocam ben şunu merak ediyorum saatlik mesela contractlı işte çalışılıyorsa saatliğini 30 sterlin olarak koydularsa bunun %kaçı cebe net olarak giriyor ?
keloks
 

New postby Emre » Mon Feb 20, 2017 2:07 pm

@keloks
Bu sorunun Ankara Anlaşması ile pek alakası yok. Ancak yine de cevaplayayım. Gerekirse Site Memuru siler ya da başka bir yere taşır.

Öncelikle anladığım kadarıyla vergilendirme ile alakalı hiçbir fikrin yok. Bunun için en başta Türkiye'de vergi sistemi nasıl çalışıyor ona bakabilirsin. Çünkü genel mantık tüm dünya genelinde aynı.

30 sterlinin yüzde kaçı cebe girer şeklinde bir sorunun cevabı yok çünkü geçersiz bir soru. Her mali yıl sonunda, bu UK'de Nisan ayıdır, kişinin gelir hesapları yapılır ve kazandığı tutara göre gelir vergisi ödenir.

Tek tek hepsini yazmayacağım. İlgili bilgiler şu linkte:
https://www.gov.uk/income-tax-rates/cur ... allowances

Örnek olarak 11000 sterlinlik kazanca kadar gelir vergisi ödenmez. Bu şahsın kazandığı para üzerinden hesaplanır. Verdiğim sayfaya bakarsan göreceksin. Şirket hesabı ayrı.

Şirket vergisi ise daima %20'dir. Yani şirket hesabına giren paradan mali yıl sonunda kalan kar üzerinden %20 şirket vergisi ödenir. Şirketten kendi hesabına maaş ve hisse payı yollarsın. Bunlar senin şahsi gelirin olarak hesabına yazılırken, şirketin gideri olarak şirket hesabından düşer. Yıl sonunda şirketin varsa eğer, şirket üzerinden elde ettiğin şahsi gelire göre yukarıda belirttiğim şekilde gelir vergini ödersin.

Bu kadar.
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby keloks » Mon Feb 20, 2017 3:30 pm

Emre wrote:@keloks
Bu sorunun Ankara Anlaşması ile pek alakası yok. Ancak yine de cevaplayayım. Gerekirse Site Memuru siler ya da başka bir yere taşır.

Öncelikle anladığım kadarıyla vergilendirme ile alakalı hiçbir fikrin yok. Bunun için en başta Türkiye'de vergi sistemi nasıl çalışıyor ona bakabilirsin. Çünkü genel mantık tüm dünya genelinde aynı.

30 sterlinin yüzde kaçı cebe girer şeklinde bir sorunun cevabı yok çünkü geçersiz bir soru. Her mali yıl sonunda, bu UK'de Nisan ayıdır, kişinin gelir hesapları yapılır ve kazandığı tutara göre gelir vergisi ödenir.

Tek tek hepsini yazmayacağım. İlgili bilgiler şu linkte:
https://www.gov.uk/income-tax-rates/cur ... allowances

Örnek olarak 11000 sterlinlik kazanca kadar gelir vergisi ödenmez. Bu şahsın kazandığı para üzerinden hesaplanır. Verdiğim sayfaya bakarsan göreceksin. Şirket hesabı ayrı.

Şirket vergisi ise daima %20'dir. Yani şirket hesabına giren paradan mali yıl sonunda kalan kar üzerinden %20 şirket vergisi ödenir. Şirketten kendi hesabına maaş ve hisse payı yollarsın. Bunlar senin şahsi gelirin olarak hesabına yazılırken, şirketin gideri olarak şirket hesabından düşer. Yıl sonunda şirketin varsa eğer, şirket üzerinden elde ettiğin şahsi gelire göre yukarıda belirttiğim şekilde gelir vergini ödersin.

Bu kadar.


Teşekkürler hocam. bu vergi muhabbetinin döndüğü link varsa orayı alabilirmiyim ? sitede vergi yazınca bu sayfa çıkıyor... buda benden kaynaklı.

Birde yukarıda sormuştum ama cevap gelmeden kaynadı gitti. Şimdi benim babam mühendis onun üzerinden gelmeyi düşünüyoruz... kontratlı olarak çalışacak +20 yıl tam bu iş üzerine tecrübesi var. Bu kontratlı çalışmak için yeterlidir sanırım değil mi ? Birde normal iş ilanlarına baktığımızda permanent olarak yorkshire bölgesinde çıkıyor hep babamın işi sanayi ile içiçe bu yüzden direk iner inmez yorkshireda oda tutup oradan acentalarla anlaşmalı değil mi ? bazıları ilk londraya gidilse daha iyi olur demişler ama sanayi bölgesi lazım londrada sanayi fazla değildir sanırım :D

Bu arada kontralı işlere bakabilecğeim bir link varmı ? internetten baktığımda sürekli permanent çıkıyor kontralılar hiç yok kadar azlar. Yada iş bulma acentaları genelde paylaşmıyorlar iş ilanlarını değil mi ? Yani biraz karışık oldu ama kısacası şunu sormak istiyorum gideceğimiz yerdeki kontratlı iş ilanlarının fazlalığına bakmak istiyorum.

Teşekkürler.
keloks
 

New postby hakankaya2020 » Mon Feb 20, 2017 7:44 pm

@keloks
eğer ECAA2 vizesi yani iş kurmak üzerinden vize ile ilgileniyorsanız,
iş ilanları sadece fikir vermek için bakılabilir,
contractor olarak yapılacak işler, otsource edilebilir işlerdir.
babanızın ne hizmet sunacağını ve bu hizmete ihtiyacı olacak potansiyel şirketleri tespit edip, onların yoğunlaştığı bölgeleri denemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
iş ilanı fazlalığı bir kriter olarak sadece fikir verir, potansiyel müşteriler ve onların ihtiyaçları ile sizin sunacağınız ürün/hizmet in uyumu daha öne çıkar.
Örneğin üretim müdürü ilanı kariyer nette en çok istanbulda, ama siz otomotiv kökenli iseniz hedefiniz bursa, kocaeli, sakarya, izmir vs. olmalıdır gibi.
hakankaya2020
 
Posts: 5
Joined: Mon May 05, 2014 2:55 pm
Location: İstanbul, Turkey

Next

Return to Sınır tanımayan çalışanlar örgütü



Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 6 guests

cron