Board index Alaturka Londra Hyde Park

elektronik eşya yasağı

Ayağı yere değmeyen herkes kraliçe hakkında atıp tutabilir

New postby gndlf » Mon Jun 12, 2017 12:26 am

Merhaba arkadaşlar

İngiltere seyahatlerinde elektronik eşya yasağı ile ilgili karşılaştığınız sorunlar oldu mu? Varsa neler? Şahsen, laptop'u paketlediklerini biliyorum, fakat laptop şarj aleti, fare, ve laptop pili konusunda bir kısıtlama var mı?

Kontrol aşamasında önemli olduğunu düşündüğünüz, veya başınıza gelen havaalanı maceralarınızı da yazarsanız memnun olurum :)
gndlf
 
Posts: 35
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:50 pm

New postby Emre » Mon Jun 12, 2017 12:12 pm

Mayıs başında Türkiye'den UK'ye seyahat etmiş biri olarak sorularını yanıtlayayım. Atatürk Havalimanı'ndandı uçak.

Ben yasağı bildiğim için herşeyi kabin altı bagaja koymuştum. Atatürk'te bildiğin üzere ilk girişlerde de kontrol oluyor. Eskiden buralardan geçerken, bavulda laptop falan varsa çıkarttırmıyorlardı. Ama artık laptopları, veya her türlü elektronik eşyayı çıkarttırıp ayrı olarak geçirtiyorlar.

O yüzden laptop falan varsa, bunları daha ilk girişe gelmeden önce hazır et.

UK uçuşlarında DSLR kamera vesaire serbest. Ancak laptop, tablet, powerbank, verilen ölçüleri geçen bataryalar vesaire yasaklı.

Ben kamerayı yanıma aldım. Ekstra bataryaları ve laptopu bavula güzelce yerleştirdim ve o şekilde check-in yaptım. Herhangi bir sorun olmadı.

En son işte pasaport sonrası güvenlikten geçip, uçak kapısına geldim. Burada da yine son kontrolleri yapıyorlar. Gene bir kontrol, yasaklı cihaz var mı diye bakılıyor. Türk Havayolları burada, laptop ve tabletleri yolculardan etiket karşılığı alıp, düzgünce kendi bavulları içerisine yerleştiriyor. Uçak UK'ye inince de, hemen körük başında bekliyorlar, laptop ve tablet dağıtımı için.

Bu şekilde diğer elektronik cihazları alıyorlar mı bilmiyorum. Ancak laptop ve tabletleri aldıklarını biliyorum. Diğer havayolları konusunda da bilgim yok. Böyle bir uygulamaları olduğunu sanmıyorum. Türk Havayolları ile uçuyorsan ve laptop veya tabletini checkin bavuluna koymak istemiyorsan, bu şekilde son kapı kontrolünde THY yetkililerine verebilirsin.
Ankara Anlaşması ILR Bağış Kampanyası Linki
https://www.gofundme.com/ecaasettlement
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby gndlf » Mon Jun 12, 2017 2:11 pm

@Emre Cevaplarınız için teşekkürler. Sanırım en iyi çözüm, içinde önemli bilgi olmayan bir laptopu bavulun içinde vermek.

Şimdi giderken yanıma laptop+laptop şarj aleti alcam ama görevliler "bu şarj aleti büyük" diyip almazlar diye işkilleniyorum bir taraftan...

E birde bunun laptop bataryası var. Geçenlerde yazı okudum, laptop bataryasının kargo bölümünde daha tehlikeli olduğunu yazıyordu. Zaten akıl var mantık var, pili arka tarafa koyarsan kim, nasıl müdahale edecek...
Boarding kısmına laptop getirenlere birde laptop'u açtırıyorlar. Sanırım bu da demek oluyor ki laptop bataryaları da sökülmeden laptopla birlikte götürülüyor.

İşin özü: gerçekten saçma bir yasaklama...
gndlf
 
Posts: 35
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:50 pm

New postby Emre » Mon Jun 12, 2017 4:39 pm

Şarj aleti belirtilen ölçülerden büyükse, almazlar uçağa. Şarj aletleri de dahil kısıtlamaya. Hatta harddiskler de dahil. Ölçüler büyükse yasak. O yüzden ben bunların hepsini checkin bagaja koymanı tavsiye ederim. Kafan rahat olur.

Ben laptopu laptop çantasına harddisk, şarj aleti vesaire ile koyup, o şekilde bavulda kırılmayacak şekilde orta yerlere yerleştirdim.

Laptopu açtırma gibi bir durum yok. Sadece komple çantadan çıkarıp, ayrı tepside xrayden geçiyor. O zaten klasik bir uygulama.

Evet dediğin gibi saçma bir uygulama. O kadar lityum bataryalı şeyin uçak altında gitmesi bence tehlikeli. Yani yangın çıksa, uçak havadayken kim nasıl müdahale edecek? Bilmiyoruz artık. Bu güvenlik birimlerinin var herhalde bildiği bir şey ki bugün bu kısıtlamalarla uğraşıyoruz.
Ankara Anlaşması ILR Bağış Kampanyası Linki
https://www.gofundme.com/ecaasettlement
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby gndlf » Mon Jun 12, 2017 5:06 pm

Emre wrote:
Laptopu açtırma gibi bir durum yok. Sadece komple çantadan çıkarıp, ayrı tepside xrayden geçiyor. O zaten klasik bir uygulama.



Laptop açtırma olayı gerçekten oldu (boarding'den önce, artık uçağa alınırken). Belki de bizim şansızlığımızdı. Laptopları teslim etmenin yanı sıra, birde açtırıldı. Kaç kişi uzun süre sıra bekledi
gndlf
 
Posts: 35
Joined: Tue Feb 21, 2017 7:50 pm

New postby Emre » Mon Jun 12, 2017 5:27 pm

Vay arkadaş. Herkese potansiyel terörist gözüyle bakıyorlar yani o zaman. Neyse. Yapacak bir şey yok. Bu kurallar kalkana kadar katlanacağız artık.
Ankara Anlaşması ILR Bağış Kampanyası Linki
https://www.gofundme.com/ecaasettlement
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby cazkedisi » Fri Jun 23, 2017 9:54 am

Bir de üst aramasına başladılar bu yasakla birlikte tam uçak kapısında, şaka gibi! Özellikle bu yasak yüzünden Türkiye'ye telefondan başka elektronik eşya götürmediğim halde, önce Türkiye'de havaalanı kapısında, sonra güvenlikte hem çantalarıma bakıldı hem güvenlikten geçtim. Doğal olarak. Daha sonra uçak kapısında hem üstüm elle arandı, hem de el bagajlarım tekrar arandı. Benim THY, Atlas ve Pegasus'ta bu başıma geldi. İngiliz pasaportlu yolculara da yapılıyor. Ayrım yok yani. Ama Türkiye'den buraya dönerken oluyor. Türkiye'ye inerken değil. Bildiğim kadarıyla Easyjet, British gibi Türkiye'ye giden diğer havayollarında da yasak geçerli.

Bu kadar aramaya rağmen uçak kapısında yine de insanların üstünden tablet, powerbank falan çıktı yani. Halbuki güvenlikten geçerken bu kuralın oradaki görevlilere bildirilmesi lazım.
cazkedisi
ROGER WATERS
 
Posts: 532
Joined: Mon Oct 06, 2008 5:52 pm
Location: London

New postby hcho » Wed Jul 05, 2017 5:12 pm

ABD THY icin yasagi kaldirmis. Yakinda bunlar da kaldirir.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby alabora » Fri Jul 14, 2017 1:22 pm

geçen hafta gitmiş biri olarak güncel bilgiyi paylaşayım . Pasaport kontrolunu geçip ucak kapısına gittiğinizde , pegasus orada ayrıca sizi tekrar arıyor. Öyle detaylı bir arama olmasada çantanızı açtırıyor , üstünüzü arıyor. Benim yanımda power bank vardı, pegasusun daha önce attığı ölçüler (en ,boy , derinlik) içinde olduğu için sorun olmadı.
alabora
 
Posts: 2
Joined: Mon Nov 07, 2016 7:28 am


Return to Hyde Park



Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 21 guests