Board index Çalış çalış nereye kadar? der Karrierismus

CV yazmak uzerine...

İş hayatı ile ilgili teknik-taktik varyasyonlar

New postby davsan » Sun Nov 04, 2007 10:29 pm

buyuk kismimiz onlarca kere CV yazip bir yerlere yollamisizdir. ama hala muhtemelen zorlaniyoruzdur her yenisini hazirlayisimizda. ote yandan yeni mezun arkadaslarda var forumu takip eden. derken bu baslikta bilgilerimizi paylasmak yararli olur diye dusundum... ben basliyorum:

ilk bilinmesi gereken sey, kesinlikle tek bir dogru bicmin olmadigi tabii ki. kisiliginiz, tecrubeniz, bas vuracaginiz is... ve daha bir suru sey "ideal CV"nin bicmini degistirecektir.

ama bence en onemli ortak ozellik kisa olmasi gerektigi. olabildigince kisa.
User avatar
davsan
BAŞKAN
 
Posts: 878
Joined: Sat Dec 09, 2006 1:16 am

New postby hcho » Sun Nov 04, 2007 11:06 pm

Ben forumdan bir kac arkadasin CVsini gordum. Gecenlerde eski bir mail adresinde Turkiye'deyken yazip yutdisina gonderdigim CVlere denk geldim. Kendiminkiler de dahil, oyle hatalar var ki goren adam direk cope atar.

Bu hatalardan en yaygin olani CVye fotograf koymak. Sanirim artik sadece Turkiye'de kaldi fotografli ozgecmis hadisesi. Sebebini de anlamiyorum bu talebin; IT departmanina adam aliyorsun, konsomasyona sermaye degil. Ne fotografi allasen?

Neyse demem odur ki CVinize kati surette fotograf eklemeyin. Burada irk ayrimciligi yasalari sebebi ile is verenlerin CVde fotograf istemesi kesinlikle yasak. Sirketler paranoyaga baglayip icinde fotograf olan hicbir CVyi degerlendirmeye almama yoluna gidiyorlar. Aman diyeyim.

Bu arada CVnizi ad, soyad, kontak bilgileri ve calistiginiz sirketlerin isimleri saklanmis sekilde buraya koyarsaniz yorumlar, elimden geldigi kadari ile yardimci olmaya calisirim.
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby mindbender » Fri Nov 09, 2007 1:29 am

benim merak ettigim (off topic olcak ucundan ama) londra da yasamama ragmen niye hic bir basvuruma cevap alamiyo olmam (gunde nerdeyse 30 is basvurusu yapiyorum), ilgili pozisyonlar icinde yeterli birikim ve tecrubeye sahipim.
Student Visa olmasinin bunda etkisi ne kadar buyuktur acaba? Basvurdugum is alanlari genelde network administration (linux tabanli ozellikle), webdesign, digital animation, broadcasting seklinde... Basvurdugum pozisyonlar tabii ki hep contract olarak ve flexible hours seklinde gecen de cok var.
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby hcho » Fri Nov 09, 2007 9:07 am

@mindbender
Cover letter ve CVni isimleri falan orterek buraya bir koyar misin? Belki rotus gerekiyordur.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby mindbender » Fri Nov 09, 2007 12:33 pm

Contact Details:
Name Surname:
Birth Date:
Phone:
Address: London SW18
E-mail:
Nationality: Turkish (Student Visa, flexible to work at weekends/nightshift)
Portfolio:


Work Experiences:

IT Co., Izmir (2000-2007)
As Remote Administration and Freelancer

Web Design, Flash Animations/Graphic Design, Network - Linux (Slackware,Redhat,CentOS),
DNS Servers (BIND),Mail Servers (Sendmail,Qmail),Web Servers (Apache)
Plesk,User-System Management,Virtual Hosting

TV Channel, Istanbul (2004 – 2005)
2d/3d Graphics & Animation,Post Production

Tv Music Television, Istanbul (2003 – 2004)
2d/3d Graphics & Animation,Post Production, SGI Flint Artist (IRIX)

Music Television, Istanbul (2002-2003)
2d/3d Graphics & Animation,Post Production

TV, Izmir (2001)
2d/3d Graphics&Animation

Film Co., Izmir (1998-2001)
2d/3d Graphics & Animatior, Postproduction, Webdesign/Flash Animations


Education:

University: University (2007-2010)
Major: Digital Animation Specialist
University: University (2003-2007)
Major: Astronomy and Outer Space Science
University: University (1999-2002)
Major: Physics

Language Skills: English ( IELTS 6.5 ), Turkish

Software Knowledge:

Graphic Design & Animation:
Autodesk 3ds Max, Combustion, Adobe Flash, Photoshop, Dreamweaver, Premier, After Effects, SGI Flint

Computer Networking:
Slackware, Redhat, CentOS,IRIX Linux Administration, Apache Webserver, Sendmail, Qmail, BIND DNS Server, PHP, Perl, MySQL
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby hcho » Fri Nov 09, 2007 1:12 pm

Hocam CVyi biraz seni tanitan bir brosur olarak dusunmek lazim. Bir brosurde urunun zayif taraflarinin yazildigini gordun mu hic? Bence ogrenc vizesi ile calisacagini ve hatta su anda hala ogrenci oldugunu bile yazmamalisin.

Recruiterlarin buyuk cogunlugu kelime filtreleme makinasi gibi calisiyor. CVde en ufak bir olumsuzluk gordukleri anda filtreye takiliyorsun. Senin ne kadar iyi olduguna kafa yormuyorlar bile. Vize durumunu isverenle yuzyuze konusurken acmalisin.

CV ile ilgili bir diger elestirimde su. Sadece ne is yaptigini yazmissin. Etkili olabilmesi icin ne basardigini da yazmalisin. Arka arkaya 3 isinde post produksiyon yapmissin; bu programlari kac kisi seyretmis, nasil rating almis, basinda ne tip elestiriler almis yazman lazim bence.

Yaptigin islerin genel karakterine bakarak bir portfoy de olusturmani salik verebilirim. Tasarladigin web siteleri hangileri, yaptigin flash animasyonlari nerelerde kullanildi ve benzeri seyleri bir web sitesinde toplayip, sitenin adresini CVnde belirtmelisin.

Forum kullanicilarindan outsider'da benzer isler yapiyor sanirim. Onun sitesi bir fikir verebilir:
http://www.hasansahoglu.co.uk/

Bir de kucuk not: CVye dogum tarihi yazmak iyi bir fikir degil.
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby mindbender » Fri Nov 09, 2007 2:59 pm

hcho, cok tesekkurler. Senin cevabini okumadan once www.thefullercv.com bu firmanin bir servisine rastladim, ucretsiz CV inceleme yaptiklarini soyluyorlardi. CV`mi gonderdim, bir telefon numarasi gonderdiler bir numarayla birlikte hemen actilar telefonu numarayi soyledim ve hemen yaptigim hatalari soylediler. Bunlarin arasinda senin saydiklarinda vardi, sonra profosyonel olarak CV yaratma hizmeti almak isteyip istemedigimi sordular, haliyle istemedim. Sitelerindeki fiyatlar
yillik salary Upto - £19,000 icin £119 gibi. Ancak ucretsiz bir inceleme senin soylediklerinle de desteklenince cok mantikli oldu.

Bana soylenen seyler arasinda, nationality bilgini yazmana gerek yok, dogum tarihini kaldir (bunun sebebini anliyamadim). Ismini daha buyuk puntolarla yaz, work experience`i degistir career history olarak cunku burada ortaokul ogrencilerini gonderdikleri gunluk hadiselere work experience deniyor diye kritik bir noktaya parmak basti. Yine senin elestirdigin uzere yapilan isin detaylari ile ilgili kismi vurguladilar.

Tesekkurler tekrar
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby davsan » Fri Nov 09, 2007 4:07 pm

kesinlikle ama kesinlikle nationality'ni ve dogum tarihini yazma- tabi eger Turk arayan bi ise basvurmuyorsan.

sebepleri:
1) ne avantaji oluyor ki yazmanin? waste of space..
2) discrimination law'lari buyuk korku is verenler icin. yasini da nationality'ni de bilmemeli karar verirken. hatta cinsiyetini de.

ben teknik bi adam degilim, oyle CV'leri de cok az gordum, o yuzden isin uzmaniyim diyeemem; ama recruiter'im, bi seyler biliyorum diyelbilirim.

bence CV'in hic cazip gorunmuyor. satamiyorsun kendini.
*nedir senin en guclu yanin? onu en cok vurgulamalisin.
*bi profile yaz en uste mesela, kisaca bahset tecrubelerinden ve amaclarindan. ama hakkaten kisaca. en fazla 5 satir
*kesinlikle ve kesinlikle fotograf koyma (gordugum Turk Cv'lerinin 90%'inda var diyebilirim- millet nasil dalga geciyor bilemezsiniz!)
*soylemisler zaten, ben de katiliyorum- work experience daha weak geliyor kulaga.
*kimlik bilgilerini sola alt alta yazmak yerine, ortaya alabilirsin bence. isim buku puntoyla, altina gayet daha kucuk sekilde adres (basina "address" yazmana bile gerek yok, belli zaten),aynen "telephone" demeden telefon numaran ve e-mail adresin (iki tane yazma, birini sec, koy- cok gordum de 2 hatta 3 tane alternatif yazan)
*cv'nin ilk filtrasyonunun cok da teknik olmayan bir HR elemani tarafindan yapilabilecegini hesaba katip biraz daha aciklayici yazabilirsin is tecrubelerini (ama biraz)
* hcho'ya kesin katiliyorum, achievement'lerindan bahset, sayi ver.
*IELTS score'unu yazma, 6.5 super bi score degil. gerek yok aciklamaya. biliyorum de gec git.
*calistigin Turk sirektlerinin buyuk olasilikla bu adamlar tarafindan taninmadigni unutma (kucuk sirketlerse tabi) o yuzden bi satirda sirket kimligi verebilirsin (misal: $3 billion technology company, founded in 2000, employs 150 people...)


simdi son 2 oneri:
1) gunde 30 ise basvurma. CVni her yere koyma. secici ol. ciddiyim bak. nasil bi problem yaratir sana ilerde biliyor musun, CV'nin ayaga dusmesi...

2) ise basvurmadan once normalde CV'ni gondermen ici verilen adrese bi e-mail atip "cok ilgileniyorum isinizle ama su su su noktalari merak ediyorum" gibisinden akilli bi mail atip HR tarafindan adini taninir hale getirmek, akabinde sana cevap yazmis olan (buyuk oalsilik) hatuna hitaben bir e-mail'ine CVni attach edip yollamak iyi bir taktik olabilr...

umarim yardimci olmustur....
User avatar
davsan
BAŞKAN
 
Posts: 878
Joined: Sat Dec 09, 2006 1:16 am

New postby davsan » Fri Nov 09, 2007 4:14 pm

bi de son bi sey, experience'in cogulu da experience :) ben de ayni hatayi hep information da yapiyorum : ))
User avatar
davsan
BAŞKAN
 
Posts: 878
Joined: Sat Dec 09, 2006 1:16 am

New postby mindbender » Fri Nov 09, 2007 7:16 pm

vallahi cok tesekkurler cok faydali bilgiler, turkiye de bu tarz agency`ler olmadigi icin, ben de yeterince kolay is bulabildigimi dusunerek bu kadar ciddiye almamistim keza burada da cok fazla is alani var ancak yanit bile vermeye tenezzul etmiyorlar. Beni dusunduren sey su, ben orada vize durumum, ogrenim durumumun surmesi gibi detaylari yazmadigim zaman, bu adamlarin karsisina eger cikma sansim olursa ve ben bunlari gundeme getirirsem, kendilerini aldatilmis hissetmezler mi bu konuda. Yani bunlari yazsan seni cagirmiycagimizi biliyordun, suan vaktimizi bosa harcadin gibi bir durum soz konusu olmaz mi? CV`yi update ettim tekrar yapistiriyorum :)
bu kismi sayfanin tepesine buyukce ortaladim.
Ad Soyad
Earlsfield, London SW18
Tel: xxxxxx, mail@mail.com
http://www.portfolioadresim.com/portfolio

---------------------------------------------
Career History:

July 2000 - 2007 IT Co., Network Administrator / Remote Administrator

My duty was dealing with several Linux Distributions like Slackware, Redhat, CentOS,
maintaining the system security, patching the servers and its services including DNS Servers (BIND), Mail Servers (Sendmail, Qmail), Web Servers (Apache), Plesk, dealing with spam protection (Greylisting,SBLs,SPF), managing users and preparing scripts (bash,perl,php), IP Tables to keep upto date the system workflow and security.

Nov. 2004 – 2005 Channel 2d/3d Graphics & Animation,Post Production

Although I was a 3D Animation Artist in a team environment, I was supervising
the general IT issues including network administration in MS Windows Platforms.

Sept. 2003 – Nov. 2004 Music TV 2d/3d Animation,Post Production

Maintaning SGI Flint (IRIX) Compositing System and creating 2d/3d Animations
for the shows and its corporations.

Sept. 2002 – Sept. 2003 Music TV 2d/3d Animation, Compositing Junior Artist

Creating 2d/3d Animations to support the rest of the team and improving my skills.

June 2001 – Sept. 2002, Co. 2d/3d Graphics & Animation, Webdesigner

Designing webpages (html and flash), creating 2d/3d graphics and animations for advertorials, compositing in postproduction systems.

Education:

University: University (2002-2007)
Major: Astronomy and Outer Space Science
Relevant Modules: Computer Networks and Advanced Programming
Personal Skills:
• Languages: English, Turkish
• Adobe Flash Actionscript v1,2,3, Perl, PHP, MySQL
• 2d/3d Graphic Design and Digital Animation, Compositing

Software Knowledge:

Autodesk 3ds Max, Maya, Combustion, Adobe Flash, Photoshop, Dreamweaver, Premier, After Effects, SGI Flint
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby hcho » Sat Nov 10, 2007 5:03 pm

Diyelim ki zamanlarini harcadin, ee? Ne olacak seni dovecekler mi? Ozur diler cikarsin. Buyutulecek bir sey degil bence.

Is tecrublerini yazarken, "I did this, my duty was" gibi kaliplar yerine ozne kullanmayan cumleler kurman daha iyi olur. Ilkini yeniden yazacak olursak:


Dealt with several Linux Distributions like Slackware, Redhat, CentOS,
maintaining the system security, patching the servers and its services including DNS Servers (BIND), Mail Servers (Sendmail, Qmail), Web Servers (Apache), Plesk, dealing with spam protection (Greylisting,SBLs,SPF), managing users and preparing scripts (bash,perl,php), IP Tables to keep upto date the system workflow and security.


Although ile baslayan tanim cok ozur diler gibi geliyor kulaga. Kendinden emin bir tavir ile yazmalisin. Arka arkaya siralaman daha iyi olabilir.

Hala CVine baktigim zaman ne buyuklukte isler yaptigini anlayamiyorum. Takdir edersin ki yerel bir kanalda yapilan isler ile ulusal bir kanaldakiler arasinda buyuk bir kalite farki vardir. Ayni sekilde 10 kisililk bir sirketin IT altyapisini dondurmekle, 1500 calisani olan sirketin isini yapmak farkli seyler. Sen hangisisin, bunu anlamak mumkun degil CVden.

Son bir nokta da is tecrubenin buyukce bir kismi ile okulda gecirdigin zaman cakisiyor gibi gorunuyor. Bunu da aciklaman gerekir.
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby coskan » Sun Nov 11, 2007 2:04 pm

Merhaba ben hcho dan ve http://www.contractorcalculator.co.uk/C ... iting.aspx

adresinden cok yardım aldım hcho dan burda yazmayan seylrerin iste nationality foto ve gereksiz bilgiler konusunda yardım aldım sitedeki case study lerden de profile ve achievement orneklerini degerlendirdim ve cok fazla aranmaya baslayıp sonunda hic de dusunmedigim kadar iyi bir is buldum ve 4 ayrı teklif aldım HSMP ve ilk UK tecrubem olmasına ragmen asagidaki profile ve achievement ornekleri DBA icin bir fikir verebilir adamlara ne yaptıgınızı belirtmek icin boldlar onemli ilk scande yakalanmanız gerek ondan sonrası gelir zaten. Ek olarak Tavsiyem hicbiryerde Turkey vurgusu yapmayın birakın onlar size sorsun.


PROFILE

Database Administrator with 4.5 years of experience on mission critical 7/24*365 production databases of Telecoms, Banking and Finance sectors. Production database management experience for 2.5 years as an Oracle Database Administrator on IBM AIX, HP-UX, Linux platforms and over 3 years production database management experience as a MSSQL Server 2000 Database Administrator. Now seeking next challenging and rewarding opportunity to demonstrate substantial abilities and make an effective contribution in a successful, end user focused team in UK.



EXPERTISE


• Oracle RDBMS 10g administering on OLTP environments (2.5 years)
• Oracle RDBMS 9i administering on OLTP environments (1 year)
• Oracle RMAN Backup Recovery (2.5 years)
• Oracle Real Application Cluster- RAC (1.5 years)
• Oracle Dataguard (2 years)
• Oracle PL/SQL (1,5 years)
• Oracle Performence Tuning (2.5 years)
• MSSQL Server 2000 administering on OLTP environments (3 Years)
• T-SQL (3 years)
• HP/UX (1.5 years)
• IBM AIX (1 year)
• Linux (1 year)
• Microsoft Windows 2000/2003 (3 years)
• Shell Scripting (2 years)


ACHIEVEMENTS


• Designed and implemented different standby solutions with Oracle Dataguard and manual shell scripting for disaster recovery environments.
• Developed shell scripts and SQL scripts to carry out routine checks and maintenance on databases. This includes checking whether all databases are running, listener is running, Unix error messages, disk space availability, index and table analysis, exports, imports etc.
• Implemented automated daily backup operations with RMAN and shell scripting.
• Installed and configured Oracle Enterprise Manager Grid Control Server for all database instances.
• Manually Upgraded Oracle 10G R1 database to Oracle 10G R2 on production environment.
• Created Standby solutions on MSSQL Server with both log shipping and snapshot replication methods.
• Migrated 600GB SQL Server data on another storage with newly balanced I/O design.
• Designed and implemented differential backup solution for MSSQL Server databases.
Last edited by coskan on Tue Nov 20, 2007 5:41 pm, edited 1 time in total.
coskan
 
Posts: 98
Joined: Mon Aug 06, 2007 3:19 pm

New postby davsan » Mon Nov 12, 2007 10:40 am

@ coskan,

harikasin, gozun aydin! umarim cok seversin isini :)

ama hakkaten oyle ya, baskalarinin fikrini almadan dogru basvuruyu yapabilmek (gerek CV yazimi gerekse tarz olsun) hic kolay degil. umarim yardimci olabiliyoruzdur surdan birilerine...
User avatar
davsan
BAŞKAN
 
Posts: 878
Joined: Sat Dec 09, 2006 1:16 am

New postby coskan » Tue Nov 13, 2007 12:09 am

davsan wrote:@ coskan,

harikasin, gozun aydin! umarim cok seversin isini :)

ama hakkaten oyle ya, baskalarinin fikrini almadan dogru basvuruyu yapabilmek (gerek CV yazimi gerekse tarz olsun) hic kolay degil. umarim yardimci olabiliyoruzdur surdan birilerine...


tesekkur ederim umarım sevicem bu adamların calisma seklini

hsmp ile gelenlere tavsiyem sabirli olsunlar benim gibi gerilmesinler cekilmez oluyor zaman is bulana kadar sabir sart
coskan
 
Posts: 98
Joined: Mon Aug 06, 2007 3:19 pm

New postby hcho » Mon Nov 19, 2007 10:18 am

Coskan'in astigi CV hakikaten guzel olmus, ornek olarak kullanilabilir.

Sabah Turkiye'den bir arkadas ozgesmisini gondermis, hobilerini yazmis; reading books, watching movies, watching football. La havle. Hobi falan yazmayin arkadaslar CV'ye, ne geregi var? Hel boyle cok siradan bir insanim manasina gelecek seyleri hic yazmayin. Kriter koyuyorum: hobinizle ilgili bir uluslarasi yarismada derece kazanmadiysaniz yazmayin. Makara malzemesi olmayin.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

Next

Return to der Karrierismus



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests

cron