Board index Alaturka Londra Hyde Park

Ankara Antlaşması Vizesi Aldıktan Sonra...

Ayağı yere değmeyen herkes kraliçe hakkında atıp tutabilir

New postby Tyler78 » Fri Sep 08, 2017 5:42 pm

Arkadaslar..
Cevaplar icin tesekkuler. Su an Londradayim. Esimnve ocuklarla beraber. Burada kuzenimin kendi dairesi var orda kaliyoruz 3 gundur. Post officeden BRP aldik. London central oldugu icin polis registry icin ilgilibtek merkeze gittik ama okullarin acilma donemi oldugunicin asiri öğrenci gelisi varmis 5 gun sonraya randevu verdiler kapida. Pzts o isi de halledecegiz insallah. Sali esim ve cocuklar geri donecek. Ben kalip kalan isleri halledecegim. NI icin telefon actim bana 14une randevu verdiler ve postayla form yollayacaz dediler. Bekliyorum. Bana burdaki bir arkadasim sirket kurmak icin once NI alman lazim demisti ama simdi okuduklarimdan oyle degil gibi sanirim?
Bir an evvel isin ehli ve Ankara anlasmasina hakim bir muhasebeci bulmam lazim o halde. Bu konudantabsiyesi olan varsa burda reklam gibinde algilanmasin ama bana ozel mesaj falan atabilirse cok aevinirim. Londradayim dedigim gibi.
Tyler78
 
Posts: 2
Joined: Wed Apr 19, 2017 12:21 pm

New postby Tyler78 » Tue Sep 12, 2017 10:40 am

degmesinyagliboya wrote:Bu arada kisa bir ozet geceyim. Ben geleli 19 gun oldu ve geldigim gunden beri epey bir is hallettim. Ilk giris yaparken UK Border'daki 'kraldan cok kralci' hintli teyze disinda bir aksilikle karsilasmadim diyebilirim. Herkesin bildigi BRP Collection, Police Reg. ve National Insurance Number Application isleri disinda benim icin en buyuk sikinti banka hesabi acmakti. Gecerli bir Proof of Address dokumani temin edemediginiz surece hesap acamiyorsunuz, bir cok emlakci/evsahibi sizden hesap dokumu isteyebiliyor ve bu kor dongu surup gidiyor. Ben bir ev bulup yerlesemedigim icin adres tesbitimi yapamiyordum.

Ben soyle bir sekilde bunu kirabildim, -bu andan itibaren anlattiklarim altin degerinde bilgiler- :)

Monese diye bir online banking app var. Bunu gelistiren sirket teknik olarak UK' de registered bir banka ama bir subesi kendi ATM vs yok. Uygulamayi indiriyorsunuz ve bir hesap aciyorsunuz. Hesabi acarken sizden pasaportunuz fotografini cekmenizi istiyor, sonraki adimda da bir cumle vererek onu okuyup video cekmenizi istiyor bunlari yapip, bir fiziksel adres giriyorsunuz ve devam ediyorsunuz.

Sistem sizi bir EU pasaportunuz olmadigi surece otomatik validate edemiyor. Sonraki en kolay validasyon yontemi video-call ile cagri merkezini arayip gercek bir kisi oldugunuzu o pasaportun size ait oldugunu ve neden Monese den hesap acmak istediginizi soyluyorsunuz. Basit cevaplar vererek ilerleyebilirsiniz. 1 saat kadar sonra hesabiniz onaylaniyor artik UK sinirlarindaki bir bankada bir hesabiniz var.

Isterseniz bununla devam edebilirsiniz ki banka size sonrasinda bir debit kart gonderiyor ve bir cok ATM de ucretsiz para cekebiliyorsunuz ya da benim yaptigim gibi ikinci adima gecerek bu hesabin dokumu ile bilindik bir bankadan hesap actirabilirsiniz.

Banka hesabi basvurularinda proof of address olarak UK de varolan bir bank statement da kabul ediliyor. Bu noktada ben app icindeki PDF statementi print edip UK'de bilindik bir bankaya gittim ve diger evraklarimla (Pasaport ve BRP) birlikte 1 saat icerisinde kisisel hesabimi acabildim. Sonra yanimda getirdigim bi miktar parayi hesaba yatirip, ertesi gun telefon bankaciligi ile business account acmak icin basvurdum. Tabii bu noktada sirket kurulumunuzu gerceklestirmis olmaniz gerekiyor. 2 gun sonra da business hesabim da acilmis oldu.

Bu arada hala ev bulamadim kafama gore ve surekli bakiyorum :(


Methaba

Monese statementi kabul edip hesap acan banka hangisi acaba rica etsem paylasirmisiniz? Ben 2 bankaya gittim kabul etmediler.
Bi de son 3 sene nerede yasadiniz diyirlar yalan beyan yapmayip bu asrese daha yeni geldim diyorum. Yanlis mi yapiyorum ki?
Tyler78
 
Posts: 2
Joined: Wed Apr 19, 2017 12:21 pm

New postby teatime » Tue Sep 12, 2017 12:35 pm

Merhaba Tyler78
Moneseyi bizim bulunduğumuz bölgede de kabul etmediler. Son 3 yıldır Nerede yaşıyorsunuz sorusunu aslında sizin Türkiyedeki ikemetgah adresinizi soruyorlar. Yani doğruyu soylemeniz gerekiyor. Biz öyle yaptık. Hatta ev sizin mi sorusu falan geldi ardından. Biz ev kiraladığını için fatura ile
Hesap açtirabildik. Online hesap açma işlemleri bir tık daha kolay ama onlarda isme kayıtlı fatura soracaklardir.
Kolay gelsin
teatime
 
Posts: 2
Joined: Wed Dec 21, 2016 10:28 am

New postby Emre » Fri Oct 20, 2017 1:17 pm

elissey, tüm deneyimini bu başlık altında paylaşarak, sunduğun katkı için teşekkürler. Uzun zamandır görülmeyen bir detay. Eline sağlık.

UK hayatında başarılar. UK'de oturum kartlarınızı aldıktan sonra, sırada Certificate of Registration, Banka hesabı açma ve National Insurance numarası var. Gittiğiniz zaman, bir an önce Provisional Licence çıkartın. Adres ve Kimlik kanıtı olarak kullanılabilir. Ve banka hesabı açmak için vesaire çok işinize yarar.
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby elissey » Fri Oct 20, 2017 1:30 pm

Teşekkür ederim @Emre.

Madem UK'deki ilk günlerden konu açtın, hemen bir şey danışmak istiyorum :) Gitmeden önce 1 yıllık seyahat sigortası yaptırmalı mıyız? Zorunluluğu var mı ya da işlevli olur mu sence?

Emre wrote:elissey, tüm deneyimini bu başlık altında paylaşarak, sunduğun katkı için teşekkürler. Uzun zamandır görülmeyen bir detay. Eline sağlık.

UK hayatında başarılar. UK'de oturum kartlarınızı aldıktan sonra, sırada Certificate of Registration, Banka hesabı açma ve National Insurance numarası var. Gittiğiniz zaman, bir an önce Provisional Licence çıkartın. Adres ve Kimlik kanıtı olarak kullanılabilir. Ve banka hesabı açmak için vesaire çok işinize yarar.
elissey
 
Posts: 10
Joined: Mon May 08, 2017 12:54 pm

New postby Emre » Fri Oct 20, 2017 2:28 pm

@elissey hayır kesinlikle gerek yok. Yeri gelmişken bunu da yazalım. Gelip bir yerde ev tuttuktan sonra bağlı bulunduğunuz bölgenin Aile Hekimliği'ne (GP-General Practice) kayıt yaptıracaksınız. Her türlü sağlık hizmetinden NHS (Türkiye'nin SGK'sı gibi) sayesinde faydalanabileceksiniz ücretsiz olarak. Tek ödeyeceğiniz ücret alacağınız ilaçlar için olur. Her yazılan ilaç başına zannediyorum £8.50 şu anda.

Diş ile ilgili konular bu ücretsiz hizmetlere dahil değil. Onun için de bir dişçiye kayıt olmak gerekiyor. Genel kontrol ve temizlik 17.25 zannedersem. Ama misal damak tedavisi 50 küsür sterlin.
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby elissey » Fri Oct 20, 2017 2:34 pm

Çok teşekkürler @Emre bilgiler için.

Emre wrote:@elissey hayır kesinlikle gerek yok. Yeri gelmişken bunu da yazalım. Gelip bir yerde ev tuttuktan sonra bağlı bulunduğunuz bölgenin Aile Hekimliği'ne (GP-General Practice) kayıt yaptıracaksınız. Her türlü sağlık hizmetinden NHS (Türkiye'nin SGK'sı gibi) sayesinde faydalanabileceksiniz ücretsiz olarak. Tek ödeyeceğiniz ücret alacağınız ilaçlar için olur. Her yazılan ilaç başına zannediyorum £8.50 şu anda.

Diş ile ilgili konular bu ücretsiz hizmetlere dahil değil. Onun için de bir dişçiye kayıt olmak gerekiyor. Genel kontrol ve temizlik 17.25 zannedersem. Ama misal damak tedavisi 50 küsür sterlin.
elissey
 
Posts: 10
Joined: Mon May 08, 2017 12:54 pm

New postby yolcu » Tue Oct 24, 2017 6:53 am

Arkadaşlar Merhaba,
17 Ekimde vizemi almış bulunuyorum, iş planını hazırlarken Direnç beyin iş planı çok faydalı oldu, tavsiye ederim. Toplamda 3 aya yakın sürdü sonuçlanması, 27 Temmuzda başvurmuştum. Yalnız gidiyorum, eşim ve çocuğum için daha sopnra başvuru yapacağım.
Bunun yanında bir iki sorum var yardımcı olabilirseniz çok sevinirim:

- Kalma yeri problemini nasıl hallediyorsunuz? İlk gidişte nerede kalmak gerekir? Nasıl bir yol izlemeliyim? Şu anda en büyük problemim bu.
- Sermayeyi oraya nasıl götüryorsunuz? Swift işlemi 2 hafta falan sürüyor.
- Eş ve çocuğun başvuru işlemini nasıl yapıyorsunuz? Başvuruda hangi evrakları istiyorlar?
- Eş ve çocuğun ilk yıl sonunda uzatmada sorun yaşamaması için, ilk yıl içinde min 6 ay orada yaşaması gerekir diye duydum. Doğru mu?
- Önerebileceğin muhasebeci var mı?

Şimdiden teşekkürler
yolcu
 
Posts: 0
Joined: Mon Mar 27, 2017 1:22 pm

New postby elissey » Fri Oct 27, 2017 1:07 pm

Merhabalar,

8 Kasım'da eşimle Londra'da olacağız. Şu ana kadar uçak biletlerini aldık ve 1 aylık konaklama için airbnb'den bir yer ayarladık. Gidince yapılacakları da buradan bol bol okuduk, gerçekle gidince yüzleşeceğimizi de tahmin ediyoruz :)

Cevaplayamadığımız 1 soru var: 10.000 GBP olan sermayeyi UK'ye nasıl aktaralım?

1- Cash olarak getirmek için €10.000 üzerinde getirilen para için bir form ile bildirim yapılması bekleniyor. Aile olarak gelinse de bildirimi istiyorlar. Parayı ikiye böleyim durumu yok yani.
https://www.gov.uk/bringing-cash-into-uk

2- TR'de HSBC ya da İşbankasında GBP hesabı açıp işlem ücreti ile oradan parayı çekebiliriz. Kesin olmamakla birlikte HSBC'de 20 GBP, İşbankasında 30 GBP civarı bir ücret kesecekler. Çok şey okudum karışıyor artık bilgiler, o yüzden bu rakamlar kesin değil :(

Sizler giderken hangi yöntemi kullandınız? Ne tavsiye edersiniz?

Teşekkürler.
elissey
 
Posts: 10
Joined: Mon May 08, 2017 12:54 pm

New postby Emre » Sat Oct 28, 2017 10:22 am

@elissey, ben SWIFT yapmıştım HSBC TR GBP hesabından HSBC UK'ye. Gönderdiğim tutar 2000 sterlindi. Ama tabi benim halihazırda HSBC UK hesabım olduğu için işim kolay olmuştu. HSBC TR ücret almadı sanırım. Tam hatırlayamıyorum. Aldıysa da ya 20 lira ya da 30 lira TL hesabından almıştı diye anımsıyorum ama tam emin değilim. HSBC UK gelen tutardan 6 sterlin ücret almıştı. Ve hemen ertesi gün para UK hesabına geçmişti. Ama anladığım kadarıyla TR'den GBP hesabından swift yapınca kur çevirme olayı falan olmadığı için parayı yollamak daha ucuza geliyor.

Tabi sizin ilk başta banka hesabı açmanız biraz zaman alabilir. Malum ilk gelince zor oluyor bu banka hesap işleri. Forumda okumuştum. Birisi Monese denen online bankacılıktan hesap açmıştı. Şubesi falan yok. Ama UK banka hesabı açılıyor ve banka kartı veriyorlar. Başlangıçta bir banka hesabı açılana kadar parayı aktarmak için vesaire alternatif olarak kullanılabilir.

Yüklü miktarda parayı üzerinizde getirmenizi tavsiye etmem. Ne olacağını bilemezsiniz. Çalınabilir, kaybolabilir vesaire. Şimdilik Türk banka kartlarınızın yurtdışında kullanıma açık olduğundan emin olarak gelin. Burada ATM'lerden ihtiyacınız olduğunda para çekebilir, kartları da alışveriş yaparken kullanabilirsiniz. Çok korkulacak komisyon ücretleri yok. Zaten bir süreliğine böyle idare edersiniz. O yüzden çok masraf olmaz. Para çekmenin komisyonu alışveriş komisyonundan daha yüksek. Ona göre hareket edersiniz.
Ankara Anlaşması ILR Bağış Kampanyası Linki
https://www.gofundme.com/ecaasettlement
Emre
 
Posts: 84
Joined: Fri Aug 08, 2014 11:16 am
Location: London

New postby elissey » Sun Oct 29, 2017 1:22 pm

@Emre teşekkürler. Biz de yanımıza az miktarda nakit alıp banka hesabı açtıktan sonra swift yapmaya karar verdik. En sağlıklısı bu olacak sanırım.
elissey
 
Posts: 10
Joined: Mon May 08, 2017 12:54 pm

New postby visnelikek » Tue Nov 21, 2017 11:02 am

Buraya gelecek arkadaşlara ilk etapta paraya ulaşmaları için benim tavsiyem teb pound hesabı açmaları. Biz eylülde 200 pound nakitle geldik ve o zamandan beri teb kartımızı kullanıyoruz. barclay's atm' lerinden hiç ücret almadan günlük 500 pound çekim limiti var.
visnelikek
 
Posts: 7
Joined: Thu Jun 22, 2017 2:42 pm

New postby elissey » Tue Nov 21, 2017 4:28 pm

Selamlar,

Geleli 2 hafta oldu. Muhasebeciyle anlaştık, şirketi kurduk. Monese'de hesap açtık. Parayı aktardık ama henüz hesaba geçmedi. Monese biraz problem yaratıyor. Müşteri hizmetleri de çok kötü. ama şu an için işimizi halledelim diye uğraşıyoruz/kabulleniyoruz. Sabit bir yere geçtikten sonra parayı aktarıp kapatmayı planlıyoruz.

Ev konusunda da 1 aylık airbnb ayarladık. Normalde daha pahalı olabilecek bir evde görece ucuz bir ücretle kalıyoruz. Son bir haftadır da ev bakıyoruz. 2 ev görebildik şimdiye kadar. Flat için sıkıntı oldu açıkçası. Emlakçılarla anlaşmak zor gibi. Shared room olarak da Double ve en-suite baktığımız için çok fazla seçenek bulamıyoruz. Daha doğrusu biz greenwich ve deptford çevresinde bakıyoruz. Bu bölgede fiyatlar biraz yüksek. O nedenle fazla bi seçeneğimiz yok maalesef.

Bu bölgeye benzer başka muhitler için de önerileriniz varsa çok şahane olur aslında.

Diğer yandan bulduğumuz evlerden 1 tanesi yaklaşık 1000 pound ve bills included. İlk 3 ay peşin, 1500 depozito ile 6 aylık kontrat imzalamayı ve su faturasını da üzerimize vermeyi kabul etti ev sahibi. Ev sahibinden kiralıyoruz dolayısı ile agency fee de yok.

Ancak bu para ile biz iş bulamadığımız takdirde yaklaşık 4 ile 5 aralığında burada kalabiliriz gibi görünüyor. Farklı bir muhitte daha ucuza, görece daha kötü bir eve bir kaç ay katlanıp sonrasında tekrar bu bölgeye dönebiliriz. Ancak bu durumda da büyük ihtimalle banka hesabı açmamız yeni eve geçmemize bağlı olduğundan banka hesabı açmak uzun sürecektir.

Kafamız çok karışık. Mantıklı bir önerisi olan var mıdır?
elissey
 
Posts: 10
Joined: Mon May 08, 2017 12:54 pm

New postby visnelikek » Wed Nov 22, 2017 9:27 am

elissey wrote:Selamlar,

Geleli 2 hafta oldu. Muhasebeciyle anlaştık, şirketi kurduk. Monese'de hesap açtık. Parayı aktardık ama henüz hesaba geçmedi. Monese biraz problem yaratıyor. Müşteri hizmetleri de çok kötü. ama şu an için işimizi halledelim diye uğraşıyoruz/kabulleniyoruz. Sabit bir yere geçtikten sonra parayı aktarıp kapatmayı planlıyoruz.

Ev konusunda da 1 aylık airbnb ayarladık. Normalde daha pahalı olabilecek bir evde görece ucuz bir ücretle kalıyoruz. Son bir haftadır da ev bakıyoruz. 2 ev görebildik şimdiye kadar. Flat için sıkıntı oldu açıkçası. Emlakçılarla anlaşmak zor gibi. Shared room olarak da Double ve en-suite baktığımız için çok fazla seçenek bulamıyoruz. Daha doğrusu biz greenwich ve deptford çevresinde bakıyoruz. Bu bölgede fiyatlar biraz yüksek. O nedenle fazla bi seçeneğimiz yok maalesef.

Bu bölgeye benzer başka muhitler için de önerileriniz varsa çok şahane olur aslında.

Diğer yandan bulduğumuz evlerden 1 tanesi yaklaşık 1000 pound ve bills included. İlk 3 ay peşin, 1500 depozito ile 6 aylık kontrat imzalamayı ve su faturasını da üzerimize vermeyi kabul etti ev sahibi. Ev sahibinden kiralıyoruz dolayısı ile agency fee de yok.

Ancak bu para ile biz iş bulamadığımız takdirde yaklaşık 4 ile 5 aralığında burada kalabiliriz gibi görünüyor. Farklı bir muhitte daha ucuza, görece daha kötü bir eve bir kaç ay katlanıp sonrasında tekrar bu bölgeye dönebiliriz. Ancak bu durumda da büyük ihtimalle banka hesabı açmamız yeni eve geçmemize bağlı olduğundan banka hesabı açmak uzun sürecektir.

Kafamız çok karışık. Mantıklı bir önerisi olan var mıdır?



Selamlar,

Bence ilk etapta ev tutma kararınızdan vazgeçin. İlk aylar paylaşımla bir evde oda tutup, iş bulup düzeni oturtup daha sonra ev tutmak daha mantıklı görünüyor. Ev tutmayı banka hesabı açabilmek için istiyorsanız, onun yerine ehliyete başvurun. Banka hesabıiş bulduktan sonra ödeme almak için size gerekli temelde. Kendi paranıza ulaşımınız varsa çokta elzem değil bence.

Bölge olarak; greenwich tarafında ev bakma sebebinizi tam bilmiyorum ama. batıda bu bölgelere benzer richmond, claphom common, chiswick, acton taraflarına bakabilirsiniz.

Kolay gelsin, şasınız bol olsun
visnelikek
 
Posts: 7
Joined: Thu Jun 22, 2017 2:42 pm

New postby elissey » Wed Nov 22, 2017 10:43 am

@visnelikek teşekkürler.

Aslında flat olayından çoktan vazgeçtik. Room bakıyoruz biz de. Ama room konusunda bile şöyle bir kararsızlığımız var: Az kişinin olduğu, kendi banyomuzun olduğu ve min. 1000 GBP fiyatlı odalara mı baksak, yoksa çok kişiye, belki istemediğimiz konumdaki ve banyosunu da paylaştığımız min. 600 mak. 850 GBP olan odalara mı baksak?

1000 GBP'ye çıkarsak sadece 3 ayımızı garanti edebiliyoruz. 2 kişiyiz, şirket için yapılacak masraflar, kira masarafı (kredi geçmişimiz olmadığı için 3 ile 6 ay arasında bir parayı peşin vermemiz gerekebilir), depozito, yaşam masrafı vs. için. Bu 3 ay içinde ikimiz de iş bulamazsak sonrası büyük bir muamma olacak ya da eşim gerçekte istemediği garsonluk, barmenlik gibi işlere bakmak zorunda kalacak.

Ama 700-750 GBP civarında bulursak bu süre 5-5,5 aya çıkıyor.

Yazarken bile sonuç ortaya çıkıyor sanırım :/

visnelikek wrote:
Selamlar,

Bence ilk etapta ev tutma kararınızdan vazgeçin. İlk aylar paylaşımla bir evde oda tutup, iş bulup düzeni oturtup daha sonra ev tutmak daha mantıklı görünüyor. Ev tutmayı banka hesabı açabilmek için istiyorsanız, onun yerine ehliyete başvurun. Banka hesabıiş bulduktan sonra ödeme almak için size gerekli temelde. Kendi paranıza ulaşımınız varsa çokta elzem değil bence.

Bölge olarak; greenwich tarafında ev bakma sebebinizi tam bilmiyorum ama. batıda bu bölgelere benzer richmond, claphom common, chiswick, acton taraflarına bakabilirsiniz.

Kolay gelsin, şasınız bol olsun
elissey
 
Posts: 10
Joined: Mon May 08, 2017 12:54 pm

PreviousNext

Return to Hyde Park



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests

cron