Board index Çalış çalış nereye kadar? der Karrierismus

JPMorgan'da çalışmak

İş hayatı ile ilgili teknik-taktik varyasyonlar

New postby baris » Tue Dec 02, 2008 11:05 am

cocuklariyla futbol oynamak isteyen yok galiba :D
User avatar
baris
ROGER WATERS
 
Posts: 484
Joined: Sat May 17, 2008 11:15 pm
Location: Londra

New postby mephistopheles » Tue Dec 02, 2008 8:54 pm

Evet gece 2'lere kadar calisinca hatta haftasonu da calisinca zaman kalmiyor yasamaya dogru. Bu da tercih meselesi tabi. Bu meslekte genelde asiri hrisli insanlar var. O yuzden tahammul ediliyor bir yerde. Bir de insanlar yasamlarini ona gore ayarliyor. Hafta ici mesela saat 6 bucukta cikiyor ofisten aksam yemegine gidiyor arkadaslariyla sonra 9 bucukta geliyor. Veya ne bileyim spor salonuna gidiyor 3 saat body yapip geri geliyor. Haftasonu ofise geliyor saat 14 gibi 3 saat kaliyor gostermelik sonra taksi cagirip yine ortamlara akiyor. Boyle yapan da cok. Sabah zaten 10'da gelen var. Yani cogu zaman oyle deli gibi calisilmiyor. Abarti da var. Efektif calisma suresine bakarsan 10 saati gecmez.

Aslinda calisilan saat olayi ilginc bir olay. Mesela paradan bahsediliyor ama saat basi alinan paraya bakilirsa yatirim bankacilarinin kazandigi para o kadar da fazla degil hatta bircok meslege gore daha az olabilir. Efektif calisma saatine gore bakilirsa o zaman iyi para.

Mesela benim "rigshaw"cu arkadaslarim var. Ogrenci bircogu ve bu bisiklet isinde iyi para kazaniyorlar. Ama genelde Cuma ve Cumartesi aksamlari calisiyorlar ve belli bir saate akdar. bu cocuklar biraz dislerini siksalar daha da fazla calissalar belki bir ayda cok buyuk meblaglar kazanabilirler ama cogu parayi harcamayi veya yan gelip yatmayi tercih ediyor bazen potansiyel is gunlerinde bile.

Yalniz arkadaslar tabi dunyada hicbir sey siyah veya beyaz degil. Yuzlerce faktor var. Ok gece 2'ye kadar calistigimiz cok oldu dogru. Yalniz su da var. Bu iste verimlilik maksimum %20. Isin ne zaman gelecegi belli degil. Tamamen musterinin keyfine baglisin. Biraz modern cag koleligi gibi. Genelde bu gece gec cikildigi zaman en az 4-5 saat hicbir sey yapilmaz sadece masanda oturur internette surf yaparsin bazen sikintidan patlarsin. Ama muthis dedikodu oldugu icin kimseden once cikamazsin. Zaten mudurden once hayatta cikamazsin. Bu iste boyle uzun saatler calisma kulturu gelmis degistirilmiyor iste.

Bazen de bir sunum veya model yetistirmen gerekir 09-06 19 saat araliksiz calisirsin eve gider dus alirsin (hani bizim futbol hakemlerimiz mactan sonra dus aliyor ya onun gibi) geri gelirsin bir 19 saat daha calisirsin. Sunum biter eve gider 5 saat uyursun sonra yine baska bir gune baslarsin. Bu durum herkesin basina en az 4-5 kere gelmistir. Boyle sacmasapan bir is. Ama iyi yanalri da cok fazla. Bir kere seyahat olaylari var. her seyin en kalitelisini aliyorsun para odemeden. Neden? Cunku musteri oduyor senin parani. genc yasta CFO'ya CEO'ya mail atabiliyorsun telefonda gorusebiliyorsun. Aslinda bakarsan bunlar o kadar da onemli seyler degil bazilari icin gostermelik seyler. Belki de zamani harcadigina degmez.

Annem geldi mesela benim ziyaretime. Kadin 1 haftada beni 4 kere gordu. Sonradan kardesimden ogrendim birkac kere burdayken aglamis ben cok calisiyorum diye. Simdi aslinda bunu duyan insanin direkt istifa etmesi gerekir. Cok uzulmustum harbiden. Yalniz annelerin olaya bakisi baska. 18:30'da bile ciksam uzulurdu belki. Neyse sonucta bu uzun calisma ilk iki sene sonra junior analistler gelince onlara paslaniyor. Bir email forwardliyorsun bitiyor is. Senior adamlar da genelde sadece bullshit talk ile paralari goturuyorlar. Bu seniorlardan biri su an Ekonomi Bakanimiz:)
mephistopheles
 
Posts: 52
Joined: Tue May 13, 2008 4:23 pm

Previous

Return to der Karrierismus



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 30 guests