Board index Çalış çalış nereye kadar? der Karrierismus

MBA Sonrası İş İmkanları

İş hayatı ile ilgili teknik-taktik varyasyonlar

New postby leokenan » Wed Feb 04, 2009 8:01 am

Selamlar,

UK de iyi bir MBA (LBS, Said, Judge...) programından sonra çalışma durumları hakkında bilgisi olan varmı acaba? 2010 Fall için şimdiden hazırlık yapmayı planlıyorum. USA daki okulların "loan" imkanlarının kesilmesinden dolayı UK düşünmeye başladım. TR de 3 yıllık GSM tecrübesinden sonra UK de MBA yapsam, Vodafone vb. firmalar için sizce şansım ne olur? (2011 yazında mezun olacağımı varsayarsak)

Şimdiden teşekkürler...
leokenan
 
Posts: 8
Joined: Thu Jun 05, 2008 9:44 pm

New postby Sylvan » Wed Feb 04, 2009 2:23 pm

Elinden gelenin en iyisini yapmakla doğru orantılıdır.
Mümkün olan en iyi okul ve çok iyi bir derece= Yüksek Şans.
Us News web sitesinde mezun olanların kaçta kaçının işe girdiği yazılı her graduate school için. En iyiler iş teklifi yapılacak kişilerdir, ardından gelenler ise arayacaklardır.

Bu arada UK MBA üni.lerinin avantajı 1 sene olması, bazıları 1,5 ama dezavantajı seneye vurduğun zaman USA den daha pahalıdır, 2 senelik Amerika'yla dengeye oturur fiyatlar.. loan için söylüyorum bunu
User avatar
Sylvan
 
Posts: 89
Joined: Fri Mar 21, 2008 7:27 pm
Location: London

New postby HSAG1D » Wed Feb 04, 2009 11:31 pm

@sylvan

UK ozelinde bakarsak US news listesi pek birsey ifade etmez.

Lakin, Financial Times'in MBA listesi neredeyse standart. FT listesinde ilk 5te bir okuldan MBA aldiktan sonra bir is bulmamak imkansiz gibi. Zaten bahsedilen mezunlardan belirli surede is bulanlarin orani istatistigi de ranking'in neredesyse en onemli parcasi.

Ama bir mumkun olan en iyi okula kabul almak zor, iki kabul alinsa da en az 15000 pound tuition bayilmak daha da zor ve ucherhangi bir is degil de tam olarak arzu edilen ice sinen isi bulmak en zor.
HSAG1D
ROBERT PLANT
 
Posts: 237
Joined: Thu May 15, 2008 5:34 pm
Location: Manchester

New postby Sylvan » Thu Feb 05, 2009 9:06 am

@HSAG1D,
USlistesi tabi UK için örnek teşkil edemez çok, ama benim yazmamın sebebi işin mantığıydı. yani ne kadar yüksek ratingli bir yerder mezun olursa o kadar iş imkanı da artıyor, dünyevi bir gerçek. Mümkün olan en iyi okul, kişinin girebileceği en iyi okul anlamında.

Bunu bir paket olarak düşünürsek;
1)GPA
2)GMAT or GRE
3)İş Tecrübesi
4)Referanslar
Sıralama değişkenlik gösterebilir,ben öylesine sıraladım.
Bence kendin için okul hedeflerken bu kıstasları bir kağıda dök ve kendi full paketini gör. Amerikan üni.lerinin öğrenci alımları yazılandan daha esnektir bu arada. Son zamanlarda bu işlerle çok uğraştım,hala da uğraşıyorum, birçok okulla birebir görüştüm. GPA' in çok önemli, istersen bazı bilgileri paylaş bizimle (yukarıdaki listedeki), yorum yapabilecek arkadaşlarımız olabilir ben dahil.
User avatar
Sylvan
 
Posts: 89
Joined: Fri Mar 21, 2008 7:27 pm
Location: London

New postby merope » Tue Feb 10, 2009 7:19 am

Türkiyede yaptıgımız mba acaba britanyada kabul görür mü?
(dokuz eylülde yaptım, ingilzce.. )
merope
ROGER WATERS
 
Posts: 382
Joined: Tue May 06, 2008 7:03 am
Location: Cambridge

New postby Sylvan » Tue Feb 10, 2009 9:07 am

Neden görmesin. Ama Britanya'dan alınan bir MBA kadar etkili olmayabilir.
Hedefinize bağlı direkt olarak, çok iyi bir şirket için hafif kalabilir, bir KOBİ için oldukça yeterlidir gibi.
User avatar
Sylvan
 
Posts: 89
Joined: Fri Mar 21, 2008 7:27 pm
Location: London

New postby leokenan » Mon Feb 16, 2009 2:20 pm

Merhaba, biraz kendimizden bahsedelim tanismak acisindan; 2007 yilinda 2,8 ortalamayla muhendislik fakultesinden mezun oldum ve yaklasik 1,5 senedir buyuk olcekli bir firmada calisiyorum. Uluslarasi bir kariyer edinmek icin MBA yapmayi istiyorum. 3 yillik is tecrubesi edinene kadar GMAT vb. sinavlara hazirlanmayi ve mumkun oldugunca yuksek puan almayi dusunuyorum.

Yaptigim arastirmalardan edindigim izlenim; is tecrubesi, GMAT, TOEFL, Referanslar ve Essaylerin GPA dan daha onemli oldugu yonunde. Tabi bu saydiklarimin hepsi birlikte olursa daha iyi... Ancak GPA daki eksikligi diger taraflardan kapatabilecegimizi dusunuyorum. Ornegin; 3-4 yillik bir is tecrubesi ve 700 ustu bir GMAT...

MBA yapmayı dusundugum okullar:

1- Oncelikle harclar icin kolay kredi bulunabilecek okullar (Fazla param olmadigi icin olmazsa olmaz sartim)
2- Mezunlarina kolay is imkani sunan okullar (Krediyi geri odeyebilmek icin)
3- Cekilecek bunca zahmete ve verecegimiz paraya degecek okullar!

Sizce UK de bu kriterlere uyabilecek LBS, Cambridge, Oxford dısında okul varmı?

Yorumlarınızı bekliyorum... Tesekkurler...
leokenan
 
Posts: 8
Joined: Thu Jun 05, 2008 9:44 pm

New postby mephistopheles » Mon Feb 16, 2009 6:46 pm

Ben de MBA dusunuyorum ama Amerika'dakiler burdakilerden cok daha iyi.

Illa Avrupa'da MBA yapilacaksa: Insead, LBS ve Imperial College'in okulu (sanirim Tanaka) guzel.

Yalniz MBA'in bence kesinlikle 2 yil olmasi lazim diger turlu biraz dostlar alisveriste gorsun hesabi oluyor. Bir de MBA'in tek amaci CV, networking, girisimcilik konularinda avantaj saglamak bence. Onun disinda eger isletme okuduysaniz veya yonetim konusunda tecrubeniz varsa sizi cok gelistirmez. Genelde geyik muhabbeti.

Is tecrubesi arttikca GPA'in onemi azaliyor. Benim de GPA 2.8. Bunu kapatmak icin GMAT cok onemli. Bu yuzden GMAT'e cok onem verdim. 730'um var ve umuyorum ki guzel bir okul icin yeterli olacaktir. Ama bir de su var ben bu MBA isini surekli erteliyorum. Hep daha fazla is tecrubem olsun daha iyi okula girerim diye diye mezun olali 4 yil olacak nerdeyse. Acikcasi eskisi gibi motivasyonum da kalmadi. Insan duzen kuruyor vs. Bu da tehlikeli bir durum. 3 sene calisip sonra basvurayim diye planlayabilirsiniz ama sonra bir anda vazgecebilirsiniz MBA sevdasindan.
mephistopheles
 
Posts: 52
Joined: Tue May 13, 2008 4:23 pm

New postby davsan » Mon Feb 16, 2009 11:14 pm

@ merope,

acikcasi Dokuz Eylulun MBA'i ne kadar iyi hic bilmiyorum. Ben bilmiyorsam elin Coni'si nasi bilip de senin MBA'yin icin sana is verecek, diye de dusunmeden edemiyorum.

Dokuz Eylul MBA'in ismi burda para yapar dersem yalan solemis olurum. ama eger orda edindigin bilgi ve tutumlari yansitabilirsen is arama surecine, onunla is bulman muhakkak ki kolaylasacaktir.

@herkes

bence, ve dunyanin bi cok "en iyi" okulunda MBA yapmis bi kac arkadasimin ortak kanisi olarak, MBA en cok su iki sebepten yapilir: 1) o okulun sana kazandiracagi etiket 2) orda tanisacagin ve daha once ordan mezun olmus insanlarla olusturacagin network.
boyle olunca da top 25-30'dan asagisi return on equity'de bayagi zayif kaliyor kanimca.
User avatar
davsan
BAŞKAN
 
Posts: 878
Joined: Sat Dec 09, 2006 1:16 am

New postby leokenan » Tue Feb 17, 2009 9:09 am

@mephistopheles

Aslında bende USA istiyorum ancak ordaki okullarda kefilsiz kredi verme olayı durdurulmuş. Ayrıca, MBA sonrası iş bulmak ve H1B vizesi almak giderek zorlaşıyormuş. 2 sene fikrine katılıyorum ancak kredi olmadan nasıl karşılanır o maliyet bilmiyorum...

Bu nedenlerle; Kredi alma ve çalışma izni konularında UK daha avantajlı görünüyor. Ancak Cambridge'in 3.3 ve Oxford'un 3.5 GPA istemesi insanın canını sıkıyor... Sanırım biz Türklerin en büyük engeli GPA; 100 üzerinden 80'e CB veren hocalarımız sağolsun...

730 GMAT çok iyi görünüyor tebrikler (umarım bende alabilirim)... Ancak 760 la bile USA daki top10 okullardan red alanlar varmış:( sanırım extracurricularlar burda devreye giriyor...

Şartlar elverdiği sürece bence bu sevdadan vazgeçmemek lazım! Yoksa ayak takımı olmaktan kurtulamıycaz gibime geliyor. Umarım gönlüne göre bir okuldan kabul alırsın ve bizede örnek olursun:)

Görüşmek üzre...
leokenan
 
Posts: 8
Joined: Thu Jun 05, 2008 9:44 pm

New postby leokenan » Tue Feb 17, 2009 9:28 am

@davsan

Sanırım bu konularda tecrübelisiniz, fikirlerinize tamamen katılıyorum... Sizce 2.8 GPA ile bu okullardan (top20-30) kabul alma şansımız varmı? Eğer varsa, bunca emeğe, zamana ve paraya değecek birkaç okul ismi verebilirmisiniz? Ayrıca konuyla ilgili varsa başka fikirlerinizide duymak isterim. Şimdiden teşekkürler...
leokenan
 
Posts: 8
Joined: Thu Jun 05, 2008 9:44 pm

New postby HSAG1D » Tue Feb 17, 2009 10:03 am

UK'de MBA'in avantaji bir veyahut bir bucuk sene olmasi, US'de iki sene. Ayrica UK'de calisma izni almak daha kolay bitirdikten sonra. Son olarak UK'de okula ucretleri daha cazip, ozellikle kurun durumu ile. Kulturel avantajlara hic girmiyorum bile.

@leokenan
Financial Times'in MBA listesine bak, UK'deki ilk 10 okulun (dunyadaki ilk 40-50) hepsi guzeldir: LBS, Cambridge, Oxford, Warwick, Manchester, Imperial, vs. FT listesinde programa girmeden once ortlama maaslar, programi bitirdikten sonra ortalama maaslar vs hersey var, ordan bakip kendi kararini vermen en isabetlisi olur.
HSAG1D
ROBERT PLANT
 
Posts: 237
Joined: Thu May 15, 2008 5:34 pm
Location: Manchester

New postby Sylvan » Tue Feb 17, 2009 10:51 am

Bildiklerimi ben de paylaşayım;
MBA demek açıkçası USA demektir desem yalan olmaz. Hong Kong'da çok uluslu bir firma (dupont) çalışan ararken ki şart olarak bir amerikan üniversitesinden mba yapmayı koymuştu. Aynısını Çin ayağı için de bizzat gördüm. Amerika' nın ilk 25 okulunu tüm dünya biliyor, ama avrupadan kaç tane sayabilirsiniz? Cambridge, Oxford, aklıma gelmeyen birkaç tane daha. Bunun dışındakileri inanın kimse pek bilmiyor (uluslararası çalışacaksanız), bu tanımı da georgetown'da prof. olan biri röportajda anlatmış. Amerika işe alımlarda zaten kendi okullarından mezun olanları alıyor öncelikle.
davsan' ın dediği çok doğru, amerikada mba büyük bir etiket, kuracağınız network de hediyesi. 1 senede mba bitirmek vaov bir şey değil, 2 sene de kesinlikle para ve zaman kaybı değil.
Amerikan üniversiteleri İngiltere'den daha esnek öğrenci kabullerinde, bu bir artı. kontenjanlar genelde daha yüksek. benim Us. News'a üyeliğim var, oradaki tablolardan hangi okulların hangi GPA aralığında öğrenci aldıkları yazılı. maaşlar ve mezuniyet anında kaç kişinin iş sahibi olduğu, kontenjan, hangi bölüme ne kadar kişi alındığı, gmat ortalamaları, iş tecrübeleri vs.
GPA oldukça önemli, ama full pakete bakıyorlar. QS MBA tour yapılır her sene, mutlaka katılın istanbuldaysanız. ben orada Georgetown, Maryland, George Washington, Michigan gibi okullarla konuştum. GPA tek basına karar etkeni değil dediler hepsi. mephistopheles'in dediği gibi, mba konsantrasyonunuzu çok iyi seçmeniz lazım.
GMAT 700 üstü baya iddialı, 730 çok iyimiş bu arada, nasıl çalıştığınızı paylaşırsanız çok memnun olurum, ben de seneye gireceğim çünkü. ama GMAT de tek yetmiyor, harvard geçen sene basvuruların %86'sını reddettiğini ve reddedilenlerin %75'inin GMAT inin 760 ve üzeri olduğu gibi moral bozucu bir açıklama yapmıştı.
Bizler için ücretler ve konaklama, cep hanrçlığı gibi maliyetler çok yüksek. 2 sene mba 80.000 $, konaklama min. 20.000$, harcanacak para ortalama 25.000.. bunun karşılığını almak lazım, alamicaksak da bulaşmamak lazım :)
he ben şu an napıyorum, 2010 ve 2011 için amerikada mba'e hazırlanıyorum o da ayrı :)
User avatar
Sylvan
 
Posts: 89
Joined: Fri Mar 21, 2008 7:27 pm
Location: London

New postby hcho » Wed Feb 18, 2009 9:44 am

Bu hangi mezun ne kadar maas aliyor tablolarina bugunlerde pek itibar etmeyin derim. Rakamlar kriz oncesinin rakamlari. Yatirim bankalari, hedge fundlar bu mezunlari deli paralara kapatirlardi. Simdi hic biri yok. Reel sektor-finansal sektor ayirimi yapan bir tablo varsa onu kullanabilirsiniz. Reel sektor rakamlarini, piyasanin daralma miktari kadar iskontolayarak tahmini bir rakama ulasabilirisniz. Borca girip bu isi kovalayacak arkadaslarin ekstra tedbirli olmasinda fayda var.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby Sylvan » Wed Feb 18, 2009 12:30 pm

hcho' ya katılıyorum, tespiti çok doğru. bahsettiğim tablolar industry olarak ayırıyor ve de occupation olarak. en düşük ve en yüksek alınan maaşları gösteriyor olsa da, ya işten çıkarılmış olurduk krizde ya da maşımız düşürülmüş olabilirdi.
User avatar
Sylvan
 
Posts: 89
Joined: Fri Mar 21, 2008 7:27 pm
Location: London

Next

Return to der Karrierismus



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests

cron