Board index Çalış çalış nereye kadar? der Karrierismus

Turkiye de freelance sectoru hakkinda bilgi

İş hayatı ile ilgili teknik-taktik varyasyonlar

New postby MaxLibertas » Thu Mar 26, 2009 2:08 pm

Arkadaslar kasim ayi gibi projemi teslim edip Istanbul'a kesin donus yapmayi hedefliyorum, illede 6 hane olmasi gerekmiyor.

Yillardir contractorluk yapiyorum ve bir yerde kadrolu calismak donusumde tercihim degil, haftada 1 veya 2 gun trafige cikabilirim. Turkiye'de It sektorunde freelance olaylari ne durumda. Bir zamanlar Tepum adli kurulus aracilik yapiyordu ozellikle oracle alaninda , bu sektor Tr'de olusmus mu bilgisi olan varmi?
MaxLibertas
 
Posts: 10
Joined: Thu Aug 02, 2007 6:43 pm
Location: stuck in the middle with you

New postby incorg » Thu Mar 26, 2009 3:32 pm

Ben bir dönem o konuyu zorladım ama pek kolay bir iş değil. Tek kişilik şirket olman gerek. Yani asıl işini yapmanın yanı sıra, pazarlama, tahsilat, muhasebe, kıl ve tüy ile de uğraşmak ve bunları da bir jonglör maharetiyle idare etmen gerekir. Sonunda teknik adam mıyım yoksa tüccar/küçük esnaf mı sorusunu sormaya başlayabilirsin. Yasaların zayıf uygulanabilirliği olan bir yerde bence zor. Küçük şirketlerin bile büyük şirketler tarafından itilip kakıldığı düşünülürse, tek tabanca olarak hiç ciddiye alınmıyorsun.
Benim izlenimim budur ama belki de ben becerememişimdir.
Bir de şu var: Ben yaşım ilerlemeye başladığı için (41) ve halen yazılım işini, kodlama işini bırakmak istemediğim için Londra'ya yeni gelmiş biriyim. Çünkü Türkiye'de, yaş ilerledikçe kodlama yapmak güçleşir. Tecrübeli olduğu için etkin kod geliştiren bir yazılımcı olarak değil, elleri titremeye başlamış ihtiyar yazılımcı olarak algılanmaya başlıyorsun. Bu yaşlarda artık müdür olman ve arkadan gelen yeni nesili sopalayarak çalıştıran bir hımhımcıbaşı olman beklenir. Müdür olmamak tercihin bile olsa, beceremediğin algılanır veya iyi maaş alamazsın.
Elbette bu söylediklerim çok genel şeyler ve istisnaları da vardır. Özetle, buradaki contractor kavramının Türkiye'de karşılığı bence halen yok.
incorg
 
Posts: 40
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:35 pm

New postby MaxLibertas » Thu Mar 26, 2009 4:46 pm

Incorg; tesekkurler, suan zaten tek kisilik sirketim ve yasalar bu sirketin Tr de faaliyetine engel degil, iyi bir muhasebecim var, kulfetini o cekiyor.

Amacim kadrolu yada full-time calismak degil, burasi cok daha uygun calismak icin, amacim az, hatta gerektiginde calismak.

Contractor kavraminin Tr de henuz olmamasi degnegin oteki ucundan bakildiginda kulaga hos gelebilir, bu kavram nasil uygulanir sanirim donus yaptigimda anliycam.
Tesekkur ederim paylasimin icin.
MaxLibertas
 
Posts: 10
Joined: Thu Aug 02, 2007 6:43 pm
Location: stuck in the middle with you

New postby hcho » Thu Mar 26, 2009 4:56 pm

Ben Turkiye'de son calistigimda sene 2004tu, piyasa o zamandan beri degisti mi bilemiyorum. O zamanlar cok buyuk ve yabanci menseli sirketler disinda kontratli calisma diye bir mefhum bilinmiyordu bile. Bilenler de cok spesifik konularda bilgisi olan insanlardan danismanlik hizmeti almak sureti ile kullaniyorlardi kontratcilari. Falanca ADSL santralinin faturalandirma modulunu avcunun ici gibi bilen kisiler mesala...

Illa ki dusunmussundur, buradan bir musteri portfoyu olusturup outsourcing tipi calismayi deneyebilirisin.
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
User avatar
hcho
BRUCE DICKINSON
 
Posts: 2088
Joined: Fri Dec 22, 2006 1:13 pm

New postby MaxLibertas » Thu Mar 26, 2009 9:06 pm

iyi fikir, burdaki cogu bankanin zaten bir turkiye olusumu var.

Job sitelerinden gozlemim, Tr icin aranilan contract pozisyonlari telekom (3G ihtisasi), SAP modulleri danismanlari ( samanla karisirsa ayiklamasi bayagi bir zahmet) ve Lufthansa Call center daki cesitler uzerineydi genelde.

ihtisasini yaptigim veritabani vendor lerinin Tr olusumlari mevcut, bu vendorlerin danismanlik serviceslerinde proje bazli arayislar en yakin hedef gibi gorunuyor. YKB nin veriambari projesini Belcika Sybase SPS 'den getirilen elemanlar uygulamisti, Vedop'u( Vergi dairesi Otomasyonu) kim kurdu, pesindeyim.

Ikincil hedef, bu vendorlarin kurulumlari oldugu site'lari ziyaret edip, ben suyum, bunu yaparim, telefonum sudur gibi yaklasimlar gorunuyor.
MaxLibertas
 
Posts: 10
Joined: Thu Aug 02, 2007 6:43 pm
Location: stuck in the middle with you

New postby incorg » Thu Mar 26, 2009 10:08 pm

eski sybase çalışanı olarak bu soruların cevaplarından haberdar olabilirim. tam ne sorduğunuzu anlamadım ama konuyu dışarı alalım, bana bir kişisel mesaj atarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
incorg
 
Posts: 40
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:35 pm

New postby incorg » Sun Mar 29, 2009 1:12 am

Bir de ben sorayım. Şimdi şu sıralar iş arıyorum. Bu forumlarda daha önce değinilmiş ama yine de mantığını tam anlayamadım:
Anladığım kadarıyla, contractor işleri permanent işlere göre çok daha fazla gelir getiriyor. Bunu iş ilanlarına ve contractorcalculator.co.uk adresinden yaptığım "IR35" dışı hesaplamalara dayanarak söylüyorum. Kriz faktörünü tamamen hariç tutarak soruyorum bütün bunları. İki seçeneğin arasındaki tek fark birinde iş garantisi veya atılma durumunda tazminat olması, diğerinde ise kontrat bitiminden sonra ne olacağının bilinememesi midir? Bu şartlarda permanent olmak enayilik gibi görünüyor, çünkü aradaki fark ciddi boyutta. İki, üç ay işsiz kalsan bile aradaki fark kapanmaz. Ayrıca o arada çalışmayıp kendine zaman ayırabilirsin. Hesabını bilen bir contractor, kenara koyduklarıyla boşlukları planlayarak hem daha iyi kazanıp hem de daha az çalışma şansına sahip gibi görünüyor bana.
Böyle düşününce haliyle şunu anlayamıyorum: 6 ay contractor sonra permanent olması muhtemel gibi bazı ilanlar görmekteyim. Böyle bir durumda maaş düşüyor mu mesela veya yani ne güzel kazanıyorduk işte, ben contractor olarak devam edeyim, olmuyor mudur?
Bir şeyleri yanlış anlıyorum, mutlaka başka avantaj/dezavantajlar daha vardır diye düşünüyorum.
incorg
 
Posts: 40
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:35 pm

New postby erdalax » Sun Mar 29, 2009 10:55 am

incorg,

Contractor ve permanent arasindaki tek fark ay sonlarinda hesaplarina yatan para degildir.

Permanent islerde sirketin sagladigi cesitli ekstra odeme (saglik sigortasi, pension, kres, yol yaridimi, oglen yemegi) kalemlerinin maliyetlerini contractor maasindan dusmelisin.

Ayrica contractorlar calistiklari sirketlerin kariyer programlarina dahil edilmezler, yaptiklari islerin gorunurlulugu cogunlukla yoktur. Yani beraber calistigi permanent yaptiginiz is nedeniyle terfi ederken contractor edemez, sirti sivazlanmaz.

Contractorlar, dis kaynak oldugu icin, sirket yemeklerine, toplantilarina cagirilmazlar, ic yazismalardan, sirketin uzun vadeli planlarindan haberdar edilmezler, kendi isleri disinda sirket icinde diger fonksiyonlarla etkilesimleri azdir bu sebeple yeni alanlara acilma sanslari permanentlara gore dusuktur.

Tabii bu yazdiklarim tek bir sirkette 9-5 uzun sure calisan bir contractor icin gecerlidir, kendi isini yapan ve birden fazla musteri ile calisanlarin bakisi farkli olabilir.
erdalax
 
Posts: 78
Joined: Mon Mar 31, 2008 8:18 pm

New postby MaxLibertas » Mon Mar 30, 2009 12:55 pm

Incorg:

yasam stili tercihin bence bunun belirleyicisi, genelde 2 kontrat arasi 2 hafta boslugu zor ayarliyorsun.

"Contract to permanent" durumlari havuc sevenleri cezbetmeye yonelik. 6 aylik contract surecinde kendini kabul ettirdiysen, kadroyu reddetmen halinde 6 ayin sonunda contractor olarak kalman yada cok iyi sartlari pazarlik edebilirsin buyuk olasilikla .
MaxLibertas
 
Posts: 10
Joined: Thu Aug 02, 2007 6:43 pm
Location: stuck in the middle with you

New postby mindbender » Mon Mar 30, 2009 6:52 pm

Incorn, tabii adamlar sana biz seninle bu fiyatla daha fazla calisamayiz ama permanent dusunursen su maasi verebiliriz yaklasiminda da bulunur.

Contractor'da vergi dilimleri can yakici seviyededir, IR35'den etkilenmemek icin umbrella company ile calisirsin bu adamlara aylik bir mebla verirsin ve gider gostericegin kalemlerde falan cokta guzel yardimci olmazlar.

Permanent'da verilecek notice period contractor'la ayni olmaz, contractor iken i$e gitmedigin gunler parani alamazsin, ne kadar kassanda illa 3-4 gun hasta oluyorsun 3 aylik bir surecte, bank holiday'lerde para alamazsin ve yillik izin diye bir durumun da yok.

Bu biraz senin yeteneklerine ve piyasaya bagli, senin dedigin sekilde dusunen ve hareket eden cok insan var, bazilarinin problemi genelde is bulamadigi 3-5 aylik bir surec olursa mortgage yuzunden cok canlari yaniyor.

Permanent'da sirket kari uzerinden odenen bonus'uda degerlendirmek lazim.
mindbender
ROGER WATERS
 
Posts: 429
Joined: Wed Jun 20, 2007 5:17 pm
Location: london

New postby incorg » Tue Mar 31, 2009 4:56 pm

Anladım sanırım, sırf öğle yemekleri bile önemli bir kalem tutabilir.
Bilgiler için çok teşekkür ederim.
Ama yeni bir sorum daha olacak: İş ilanlarında gördüğümüz "pension" adı altında geçen benefit tam olarak nedir? 50K+ pension dediklerinde mesela bana ne faydası vardır aşağı yukarı.
incorg
 
Posts: 40
Joined: Thu Aug 21, 2008 12:35 pm

New postby baris » Tue Mar 31, 2009 5:02 pm

Emeklilik sigortasi pension oluyor.
Burada istege baglidir bu sigorta. 69 yasina kadar calisacagimiz icin fiyat performansi dusuk gelebilir sagliksiz bunyelere.
User avatar
baris
ROGER WATERS
 
Posts: 484
Joined: Sat May 17, 2008 11:15 pm
Location: Londra

New postby MaxLibertas » Wed Apr 01, 2009 12:18 am

Incorg:

Son gelen bir ozel pension statementimden alinti
"Emeklilik yasina gelindiginde fonda birikecek miktar £120k, senelik odenecek pension £2k kusur. Emeklilk yasi 67, sansliysan basina tugla filan dusmezse sana bu fondan odeyecekleri miktar £20K nin sansina bagli katmanlari, fonun kalani nereye gidiyor, elbette bir bilen vardir.

Profile YIM guncellendi, control panel in bazi bolumleri 2000 depremini aratmiyor bu arada:) pros and cons of hitchiking (by Roger Water) kulaga daha hos geliyor sanki.
-------------------------------
Le mythe de Sisyphe
MaxLibertas
 
Posts: 10
Joined: Thu Aug 02, 2007 6:43 pm
Location: stuck in the middle with you


Return to der Karrierismus



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests